Osijek je na pobjedničkom tragu u utrci za Europsku prijestolnicu kulture

Primopredaja “bid booka”, prijavne knjige osječke kandidature za titulu Europska prijestolnica kulture održana je u srijedu, 10. veljače u Zagrebu. A tko će od četiri hrvatska grada, uz Osijek su tu Rijeka, Dubrovnik i Pula, postati Europskom prijestolnicom kulture 2020. godine saznat ćemo 23. ožujka.

– Sve je teklo po planu i vrlo sam zadovoljan našom prijavnom knjigom koja je formom vrlo inovativna i u skladu s očekivanjima i sugestijama koje smo dobili od povjerenstva prilikom predaje prvoga “bid booka” te sam siguran kako smo na pobjedničkom tragu – ističe dogradonačelnik Vladimir Ham dodavši kako Osijek ima puno komparativnih prednosti za ovu titulu.

Multikulturalnost, kultura mira i pomirenja, vodstvo grada koje ima jasnu viziju razvoja i jaku IT scenu što je predvodnik kreatvine industrije na kojoj se temelji razvoj su naši glavni aduti.

Vladimir Ham, zamjenik gradonačelnika
Vladimir Ham, zamjenik gradonačelnika

Na dodavanju programskih sadržaja u sve su aktivnosti uključeni i studenti Odjela za kulturologiju.
– Bilo je i zainteresiranih građana koji su donosili prijedloge i neki su uvršteni. Obavljena su i savjetovanja s udrugama u kulturi, a sve je usklađeno i s kulturnim institucijama koje će biti nositelji nekih od programa – otkriva Ham.

Zanimljivo je i kako je ostvarena konkretna programska suradnja sa Slavonskim Brodom, Vukovarom i Đakovom, a zainteresirani su i Našice, Belišće, Valpovo, Vinkovci i Donji Miholjac iz našeg okruženja, zatim Pečuh, Baja i Mohač iz Mađarske, Sombor, Novi sad, Apatin i Sremska Mitrovica iz Srbije te Tuzla i Banja Luka iz Bosne i Hercegovine.

No, osječki je tim dogovorio i programsku kooperaciju s Dubrovnikom i Pulom, gradovima koji su također kandidati za titulu i suparnici.

Tko god od ta tri grada postane Europska prijestolnica kulture uključit će i druga dva grada u neki od programskih segmenata. S Dubrovnikom je definirano najviše programa – najavljuje Ham.

Konačna odluka povjerenstva o tome koji će grad biti Europska prijestolnica kulture bit će javno obznanjena 23. ožujka.
– Do tada će u Osijeku biti proveden niz promotivnih aktivnosti koje će grad prezentirati u dijelu koji je izostavljen iz ‘bid booka’, budući da je to službeni dokument ograničen na 100 stranica. Održavat će se panel diskusije, predavanja, okrugli stolovi, ali i umjetnička događanja.

U finalu svih tih programa, Osijek će 17. ožujka posjetiti četiri (od 12) članova povjerenstva koje odlučuje o tituli, te se na terenu upoznati s osječkim konceptom – planovima, smjernicama, lokacijama, infrastrukturom i s ljudima koji su radili na kandidaturi.

Tih dana bit će potrebno praktično dokazati da je koncept realan, izvediv, da građani Osijeka znaju za kandidaturu, da mnogi o njoj glasno razmišljaju i imaju različite vizije o tome kakvu bi korist grad mogao dugoročno baštiniti iz činjenice da je kulturu izvukao iz institucija i približio je građanima – zaključio je Ham.

1 Comment

  1. U zadnjoj glagoljici sam zaokruzio moju viziju I samo cu ponoviti da u ovim danima do 23.3.2016 moramo u Crkvi, Sveucilistu I svim kulturnim institucijama kreirati SINTEZU, gdje ce svaki pojedinac, OBITELJ, firma, naselja u gradu Osijeku I svih pet županija sustavno razvijati htijenje prema samoaktualizaciji, cjelovito znanje I timski razvijati Projekt/e…..

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s