Poljska i Španjolska dale prijestolnice kullture

Poljski grad Wrocław i španjolski Donostia / San Sebastián ovogodišnje su Europske prijestolnice kulture te su započeli cjelogodišnji kulturni program.

– Titula Europske prijestolnice kulture omogućava gradovima stvaranje osjećaja zajednice te donosi dugoročne koristi građanima i gospodarstvu grada. Želim Wrocławu i Donostiji / San Sebastiánu uspjeh u predstavljanju kulturnog programa u nadolazećoj godini – izjavio je Europski povjerenik za obrazovanje, kulturu, mlade i sport Tibor Navracsics.

Program Wrocława 2016. započeo je protekli vikend, a uključio je oko 100 kulturnih događaja, izložbi i predstava s više od 2000 umjetnika i izvođača. U nedjelju, 17. siječnja održan je glavni događaj na tržnici Rynek gdje su se susrele četiri parade koje su se kretale po cijelom gradu.
Moto Wrocława 2016. je „Prostori ljepote“ – povezivanje ideje ljepote i preobražaja s gradskom povijesti promjena.
Važniji događaji godine su: proglašenje Wrocława UNESCO-ovom Svjetskom prijestolnicom knjige, Međunarodni dan jazz-a, festival Raspjevana Europa i Međunarodna kazališna olimpijada.

Program Donostije / San Sebastiána 2016. započinje 20. siječnja petodnevnim tradicionalnim gradskim festivalom bubnjeva -Tamborrada. Svečano otvorenje će se održati 23. siječnja uz koncert.
Program San Sebastiána 2016. sastavljen je oko ideje „Kultura za zajednički život“ kroz koju se istražuje kako umjetnost i kultura pomažu ljudima i zajednicama u zajedničkom životu.
Najznačajniji događaji godine su: izložba Mirovni ugovor, projekt Putujuća veleposlanstva i program Valovi energije koji financira kulturne projekte koje vode i ocjenjuju lokalni mještani tijekom cijele godine.

1 Comment

  1. Poljaci i Spanjolci, a i svi do sada, po meni, preusko interpretiraju kulturu kao umjetnost. Ukoliko mi shvatimo i razvijemo dublje i sire kulturu kao sintezu vjere, znanosti i umjetnosti, od 2020. mogla bi nastupiti nova era. Odavno je G. W. F. Hegel definirao istinu kao CJELINU, a kultura je najbliza cjelini i obuhvaca sve sto postoji u zivotu jedne zajednice, od proizvodnje zivota, preko ekonomije, prava, politike, religije, filozofije, znanosti i umjetnosti. Potonja je najbliza Bogu, umjetnici su najmiliji Tvorcu, jer su najslobodniji, najkreativniji, najosjecajniji i td.
    Mozemo li mi u Osijeku i cijeloj regiji sa pet zupanija tako sebe odrediti i do 10.2.2016. obecati sebi i predstavnicima EU da cemo za pet godina zivot u ljubavi i slobodi, jer cemo se pet godina pripremati …… povezati proslost i buducnost u takvu sadasnjost?
    Molimo ( mnogi, posebno najodgovorniji u toj domeni negiraju sami sebe, zlatno tele ih je zavelo….) , ucimo i suradjujmo, jer smo danas daleko od postenog, pametnog i kulturnog zivota.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s