Strateški plan upravljanja kulturno-povijesnom baštinom

Grad Osijek objavio je poziv za izradu Strateškog plana upravljanja kulturno-povijesnom baštinom na područuju grada, a u razdoblju od 2016. do 2020. godine.

Neki od zadataka koje će morati ispuniti ovaj strateški plan je provedba detaljnog pregleda i analize kulturno-povijesne baštine na području grada Osijeka te definiranje razvojnih potencijala temeljem kulturno-povijesne baštine i zainteresiranih strana tj. partnera u projektu.

Naime, Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije je 6. studenog 2015. objavilo poziv Priprema i provedba Integriranih razvojnih programa temeljenih na obnovi kulturne baštine.

Sredstva ukupne vrijednosti 380.000.000 kuna iz Europskog fonda za regionalni razvoj namijenjena su pružanju potpora obnovi i revitalizaciji kulturne baštine kroz Integrirane razvojne programe temeljene na obnovi kulturne baštine.

Revitalizacija podrazumijevaju ulaganje u kulturna dobra praćeno s komplementarnim razvojem dodatnih, primarno turističkih sadržaja/usluga s ciljem doprinosa održivom razvoju na lokalnoj i regionalnoj razini.

Poziv je podijeljen u dvije grupe aktivnosti, u okviru kojih će se pojedinačnim Integriranim programima dodjeljivati potpore: Priprema dokumentacije za provedbu Integriranih razvojnih programa temeljenih na obnovi kulturne baštine te Provedba Integriranih razvojnih programa temeljenih na obnovi kulturne baštine.

Upravni odjel za programe i projekte Europske unije i gospodarstvo Grada Osijeka planira prijaviti na ovaj natječaj Integrirani razvojni program temeljen na obnovi kulturne baštine koji će uključivati više objekata i cjelina sa statusom zaštićenog kulturnog dobra.

Središte cijele prijavnice bit će stara, barokna osječka jezgra – Tvrđa.

– Kako bismo pravilno identificirali zaštićena kulturna dobra koja trebaju biti sastavni dio ovoga Integriranog razvojnog programa, nužno je prvo izraditi Strateški plan upravljanja kulturno-povijesnom baštinom na području grada Osijeka u razdoblju od 2016.-2020. godine. Izrada ovoga dokumenta preduvjet je za definiranje obuhvata projektnog prijedloga i za izradu prijavnice za projektni prijedlog s ciljem da bi se, po osvajanju sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj, mogla izraditi i preostala potrebna studijska i projektna dokumentacija – stoji u pozivu za izradu strateškog plana.

Detaljnije o ovoj temi potražite OVDJE.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s