Retrospektivna izložba Đure Sedera i VII. Dani grafike

 

Retrospektivna izložba umjetnika Đure Sedera obuhvaća radove od 1953., a nastala je u suradnji osječkog Muzeja likovne umjetnosti s Modernom galerijom u Zagrebu. U predgovoru kataloga izložbe stoji: Sederovo je slikarstvo krenulo u dubine koliko i visine, dubine svoga ljudskog bića i visine duhovnosti u kojima će se spojiti ljudsko i božje, ljudsko kao autoportret i božje kao prikaz Isusa Krista.

Izložba je u Muzeju likovnih umjetnosti otvorena do 14. siječnja.

Samostalno je Seder izlagao od 1958. sve do danas. Od 1959. do 1966. bio je članom grupe Gorgona, a ’80.-ih je godina bio jednim od začetnika “nove slike” u hrvatskoj umjetnosti.
Na Sederovim slikama čak i samo crna i bijela boja s utkanim žutim linijama daju život i živost. Vrlo su intenzivne u obraćanju promatraču.

Crna faza monokromnih oblika i “gorgonsko” ozračje apsurda i negacije držala je Đuru Sedera niz godina. Tipično za slikarov kolorizam je gust, debeli sloj boje. Ovo će biti posebno iskorišteno u Noći muzeja u programu prilagođenom slijepim i slabovidnima.

Sedarovo slikarstvo često ima duhovnu i sakralnu komponentu, kao u ovoj slici uskrslog Krista.

U Muzeju likovne umjetnosti do kraja siječnja 2016. godine trajui VII. Dani grafike, a izloženi su Bakrorezi i bakropisi iz plemićkih zbirki Slavonije i Srijema.

U programu dana grafike organiziraju se svakodnevno grafičke radionice, na temu Bakropis, a u suradnji sa Školom primijenjene umjetnosti i dizajna Osijek.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s