“Ruža vjetrova” Hrvoja Duvnjaka

U osječkoj Galeriji Kazamat će u srijedu, 16. prosinca, s početkom u 20 sati biti otvorena izložba Ruža vjetrova, autora Hrvoja Duvnjaka.

Ususret izložbi, s početkom u 19 sati održat će se i razgovor s autorom u kojem će biti riječi o samoj izložbi i radovima te stanju današnje umjetničke scene.

Serija slika koju se na ovoj izložbi može vidjeti nastala je 2013. godine, nešto više od dvanaest mjeseci prije „Stepeništa“. „Ružu vjetrova“ čine četiri platna nešto većih dimenzija. Već se ovdje osjeća nagovještaj onoga što će Duvnjak raditi i kasnije, a to je „glihinsko“ promatranje motiva na kojem je Oton Gliha inzistirao gotovo punih pedeset godina. Slikajući jadranske suhozide – gromače – ostao je Gliha na tragu pejzažnoga slikarstva istovremeno apstrahirajući krajolik, ali neprestano ostajući vjeran svome omiljenom motivu. Reći će se za njega da je bio „apstraktan slikar konkretnog pejzaža“.

I Duvnjakov je pejzaž konkretan, no hod je prema apstrahiranju kod „Ruže vjetrova“ još uvijek u povojima, premda dosljedno naznačen.

Duvnjakova serija već svojim nazivom, a onda i vizualnom oštrinom, kazuje da se radi o jednoj, s umjetničke strane sasvim bezazlenoj temi – prikazu morskih valova koje ljuljaju i usmjeravaju vjetrovi sa četiriju strana svijeta; ne uvijek jednakom brzinom; ne uvijek na identičan način. Unatoč uzburkanosti morske površine, kolorit radova ne otkriva napetost ili nervozu već ostavlja dojam uravnoteženosti (ako ne duševne, onda svakako kolorističke). Morski su valovi slikani iz krupnoga plana. Kroz naše oko prolazi tek plavetnilo morske površine, namreškana opna koja spaja dva svijeta – onaj ispod površine te onaj nad njom. Osim plavetnila sljubljenog s morskom pjenom ne vidimo više ništa jer bi svaki (naknadno) ubačeni motiv remetio kolorističku ritmičnost zaigranih (ali i prijetećih) valova.

U srijedu, 23. prosinca, s početkom u 18 sati, u galeriji Kazamat će voditelj Igor Loinjak za posjetitelje održati stručno vodstvo kroz izložbu Ruža vjetrova.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s