Nezavisni prostori – prostori nezavisnih

Otvorenje izložbe “Nezavisni prostori – prostori nezavisnih” u produkciji Saveza udruga Klubtura i Centra za dokumentiranje nezavisne kulture te u suradnji s osječkim organizacijama Phonogram, POPUP, Format C i M-art, u okviru programa „Barutana 015“ i uz potporu Grada Osijeka te otvoreni razgovor o nezavisnoj kulturnoj sceni u Osijeku, Slavoniji i Baranji održat će se od 6. do 14. studenog u Kulturnom centru Eurodoma.

U petak, 6. studenog u 19 sati je Otvorenje izložbe i party otvorenja od 20 sati u organizaciji udruge Phonogram.
U subotu, 7. studenog u 12 sati održat će se javna tribina „Abeceda nezavisne kulture – razgovor s predstavnicima organizacija“.

Izložba „Nezavisni prostori – prostori nezavisnih“ hod je kroz društvene centre, klubove i prostore u kojima od sredine devedesetih godina do danas djeluju organizacije nezavisne kulture i u kojima se nezavisna kulturna scena stvara i reproducira. Korištenjem tih prostora, kao i samom borbom za njihovo korištenje, kroz posljednjih se dvadeset godina u lokalnim sredinama diljem Hrvatske realiziraju vrijedni kulturno-umjetnički sadržaji, generiraju nova znanja, a sama zajednica se okuplja i osnažuje. Povijest prostora nezavisne kulture stoga je istovremeno i povijest participativnosti, eksperimenta, društvene kritike, pregovora i inovacije. Izložba dokumentira jedan dio te povijesti, s naglaskom na njen otvoreni kraj i aktualne probleme nedostatka adekvatnih prostora s kojima su organizacije nezavisne kulture u pojedinim sredinama suočene. Autori izložbe su Dejan Dragosavac Ruta i Dunja Kučinac.

Na otvorenju izložbe 6. studenog u 19 sati bit će predstavljene aktivnosti Centra za dokumentiranje nezavisne kulture, pri čemu će svi biti pozvani donijeti svoje materijale za Centar i time sudjelovati u izgradnji i oblikovanju najvećeg arhiva nezavisne kulturne scene. Druženje i razgovori moći će se nastaviti u prostoru izložbe uz party otvorenja u organizaciji udruge Phonogram. Izložba ostaje otvorena do 14. studenog, a moći će se pogledati svakoga dana od 17 do 20 sati. Ulazak je slobodan. U istom vremenu moći će se donositi materijali koje će po zatvaranju izložbe suorganizatori dostaviti u arhiv Centra za dokumentiranje nezavisne kulture.

U prostoru izložbe će se 7. studenog u 12 sati održati javna tribina o nezavisnoj kulturnoj sceni u Osijeku i Slavoniji: „Abeceda nezavisne kulture – razgovor s predstavnicima organizacija“. Cilj je razgovora okupiti što veći broj protagonista koji svjedoče razvoju nezavisne kulture i u njoj sudjeluju, zajednički rekonstruirati prošla događanja te mapirati aktualne tendencije i probleme s kojima se organizacije suočavaju. Javna tribina, kao i sama izložba, organizirane su u nedovršenom prostoru budućeg osječkog Kulturnog centra upravo kako bi se naglasio nedostatak društvenog i kulturnog centra, odnosno, prostora za nezavisnu kulturu u Osijeku.

Više informacija potražite OVDJE.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s