Barutana 015

Nomadsku povijest projekta koji je pod nazivom „Barutana 06“ pokrenut 2006. godine kroz inicijativu oživljavanja osječke Barutane te je prvotno zamišljen kao cjelogodišnji program namijenjen predstavljanju i poticanju nezavisne kulture, prethodnih su godina obilježili zaboravljeni i/ili napušteni prostori.

Ondje su se u improviziranim i često posve neadekvatnim radnim uvjetima, realizirali programi kojima su se predstavili brojni sudionici hrvatske izvaninstitucionalne scene, umjetnici i kulturni akteri različitih područja djelovanja.

Kako je 2011. godine programska inicijativa oživljavanja prostora Barutane bila primorana napustiti prostor za koji je osmišljena, od tada su se različiti izvedbeni projekti, koncerti, projekcije, razgovori i predstavljanja, realizirali u prostorima kroz koje se ujedno mapiralo tragove nekih od preostalih, ali neaktivnih prostora kulturne i društvene povijesti grada: nekadašnje predvorje devastiranoga kina Zvečevo, plesna dvorana privatiziranog i izvan osnovne funkcije hotela Royal, te velika, nekadašnja kongresna dvorana Studentskog centra.

Pored naglašavanja važnosti prenamijene zapuštene arhitektonske baštine u aktivan prostor suvremene kulturne produkcije i razmjene, zbog čega projekt inzistira na svome prvotnom nazivu, izvjesno je da je i dalje nužno naglašavati izostanak značajnije potpore gradske kulturne politike nezavisnim inicijativama u kulturi.

Stoga su pokretači ovog projekta u nedostatku prostora namijenjenog djelovanju udruga i organizacija nezavisne kulture, u realizaciji ovogodišnjega, desetog po redu izdanja programa učinili zaokret u odnosu na dosadašnju praksu, te se provedba programa u svom jubilarnom izdanju, pod nazivom „Barutana 015“, odvija uz pomoć i u okrilju aktera institucionalne kulture, realizirajući se u suradnji s osječkim Muzejem likovnih umjetnosti.

Otvorenost i spremnost na suradnju Muzeja likovnih umjetnosti s akterima izvaninstitucionalne kulture vidimo kao jedan od malih, ali važnih koraka u daljnjem afirmiranju Muzeja kao sve aktivnijeg poticatelja i generatora različitih vidova suvremenih kulturnih i umjetničkih praksi.

Tako će se u Muzeju likovnih umjetnosti u programu „Barutana 015“ od 23. do 29. listopada, moći vidjeti sažeti izbor programa kakav je u Osijeku potreban u kontinuiranom trajanju – ne kao izniman događaj poput festivala ili manifestacije, već kao stalna programska platforma.

Program započinje plesnom predstavom „Prema početku“ plesačice i koreografkinje Ane Kreitmeyer (23. listopada u 19 sati), čije koreografsko istraživanje u fokus svog istraživanja stavlja razvoj pokreta i tjelesne ekspresije tek rođenog tijela koje pokret čini ali o njemu još nema svijesti.

Također, u sklopu programa „Barutana 015“, udruga M-art u suradnji s drugim udrugama s osječke nezavisne kulturne scene – udrugama Phonogram, POPUP i Format C – u prostoru budućega Kulturnog centra u kompleksu Eurodoma predstavlja izložbu „Nezavisni prostori – prostori nezavisnih“ (6. studenog u 19 sati). Izložba je nastala u suradnji Saveza udruga Klubtura te udruga Kulturtreger / Centar za dokumentiranje nezavisne kulture i Kurziv – Platforme za pitanja kulture, medija i društva. Autori izložbe su Dejan Dragosavac Ruta i Dunja Kučinac. Osječko izdanje izložbe predstavit će i aktivnosti Centra za dokumentiranje nezavisne kulture, te djelatnost Saveza udruga Klubtura.

Program i više informacija potražite OVDJE.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s