Pojasnili smo Povjerenstvu što bi potencijalno osvajanje titule značilo za duh grada i nadu u bolje sutra

Osijek je u srijedu, 27. svibnja predstavio svoju kandidaturu Povjerenstvu nezavisnih stručnjaka za izbor hrvatske Europske prijestolnice kulture za 2020. godinu.

Uz Osijek, jučer su svoju kandidaturu predstavili i Rijeka, Đakovo te Dubrovnik dok ju danas predstavljaju Pula, Split i Varaždin, a u petak, 29. svibnja Zadar i Zagreb.

Naime, ovih devet gradova ušlo je u prvi krug natjecanja, a nakon predstavljanja povjerenstvu od dvanaest nezavisnih stručnjaka u sastavu Sylvia Amann, Cristina Farinha, Agnieszka Wlazel (Europski parlament), Steve Green, Jordi Pardo, Suzana Žilič Fišer (Europska komisija), Ulrich Fuchs, Aiva Rozenberga, Pauli Sivonen (Europsko vijeće), Anton Rombouts (Odbor regija), Ivana Katurić i Maroje Mrduljaš (Ministarstvo kulture RH), bit će odlučeno koji to gradovi ulaze u drugi krug natjecanja.

Za svoja predstavljanja svaki grad ima na raspolaganju pola sata kako bi članovi delegacija istaknuli razloge svoje kandidature i objasnili detaljno viziju grada kakvu žele ostvariti kroz kandidaturu za projekt Europske prijestolnice kulture. Nakon uvodnog dijela, članovi Povjerenstva u 45-minutnom ispitivanju rješavaju sve nedoumice i pitanja koja su im se nametnula nakon čitanja natječajne dokumentacije koja im je dostavljena. Kroz razmjenu iskustava i razgovor o gradovima kandidatima, Povjerenstvo će nakon svakog izlaganja vijećati o razlozima za i protiv odlaska pojedinog grada u drugi krug natječaja. U donošenju odluke vodit će se prema šest glavnih kriterija: doprinos dugoročnoj strategiji, europska dimenzija, kulturni i umjetnički sadržaj, sposobnost izvođenja, doseg i upravljanje projektnim ciklusom.

Vladimir Ham, dogradonačelnik Osijeka vrlo je zadovoljan prezentacijom osječkih predstavnika na čijem je bio čelu, te kaže kako su svojih pola sata dobro iskoristili.

– S obzirom da je Bid Book kojega smo ranije priložili priručnik koji pojašnjava sve naše planove i više je tehničke naravi te su ga do sada svi pročitali, u ovoj smo prezentaciji željeli prikazati nešto drugo. Predstavili smo našu želju i pojasnili što bi potencijalno osvajanje titule Europske prijestolnice kulture značilo za duh grada i nadu u bolje sutra koju bi takav potez pobudio kod građana. Išli smo na emocionalnu crtu jer smatram da smo u Bid Booku rekli sve ono tehničko potrebno i da je cijeloj ovoj priči trebalo dodati emociju – priča Ham te dodaje kako su nakog toga uslijedila pitanja na koja su, kako kaže, vrlo suvereno odgovarali.

A na pitanje što misli, idemo li dalje, Ham je bez imalo zadrške i vrlo samouvjereno rekao:
– Da, idemo dalje!

Rezultati izbora bit će objavljeni u petak, 29. svibnja u 17 sati u Kući Europe, Predstavništvu  Europske komisije u Hrvatskoj.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s