Tradicijska kuća Slavonije i Baranje

Panonska kuća u Baranji, kao varijanta Švapske kuće iz 18. i 19. stoljeća, specifična je po tehnici gradnje i materijalu. Tehnika gradnje uvjetovana je društvenim i prirodnim okolnostima. Građena je najčešće na temeljima od pečene opeke, dok su zidovi rađeni od pečene ili nepečene opeke te ponekad, jednostavnijom tehnikom nabijače, a česti su i primjeri kombiniranja ovih materijala.
Krovna se konstrukcija u pravilu izrađivala od hrastovih greda, a pokrivala trskom koje u Baranji ima u izobilju, ili crijepom.
Hrastova građa osiguravala je uz veliku otpornost na atmosferilije (dokazano je da slavonska hrastovina iz ovih krajeva ima trajnost i do 8000 godina) i dobru nosivost krova, koja je bila neophodna za pokrivanje neolučenim (biber) crijepom s obzirom na njegovu veliku težinu.

Radi sve većeg zanimanja za stavljanje u turističku funkciju izvornih panonskih kuća, njihovu ekološku prihvatljivost, kako u pogledu građevnog materijala tako i u pogledu kasnije energetske učinkovitosti, Darko Mrkonjić, tajnik Udruge turističkih vodiča Osijek vjeruje da bi bilo potrebno sustavnije istražiti materijale i umijeće gradnje te isto zaštititi kao nematerijalnu baštinu.

Ovom se temom bavi i priručnik Tradicijska kuća Slavonije i Baranje, a istoimeno predavanje održat će se danas, 12. svibnja u Knjižari Nova u 19 sati, a kojega organizira Odjel za arhitekturu i kulturu življenja osječkog ogranka Matice Hrvatske.

Predavanje će održati arhitektice Sanja Lončar Vicković i Dina Stober, autorice Priručnika za obnovu tradicijske kuće Slavonije i Baranje objavljenog 2011. godine. u suradnji s Ministarstvom turizma Republike Hrvatske, a u cilju zaštite i obnove graditeljske baštine kroz turističku valorizaciju i razvoja turistički nerazvijenih područja kroz obnovu i prenamjenu tradicijskih stambenih i gospodarskih zgrada, poljodjelstva i tradicijskih obrta.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s