2020. Osijek  grad  kulture !?!?
Osijek je davno tamo ’30.-ih godina prošlog stoljeća bio grad industrije, razvoja, kulture. Tada je Osijek čekao svoje nove mlade stanovnike vidjevši u njima svoju budućnost. I još uvijek  Osijek čeka.
Mi u odgojno – obrazovnim ustanovama trebamo raditi i graditi u našim mladima drugačiji pristup, pogled, zajedništvo.
Škole mogu i trebaju poticati zajedništvo, Essekerski duh. To je postojalo u ovoj sredini. Što nas sve veže? Lako je naći ono što nas razdvaja, ali trebaju nam one fine, tanke niti koje nas vežu i koje čine kulturnu budućnost već sad umreženom.
U ovakvoj multikulturalnoj sredini kultura je važan faktor napredka. Duh zajedništvo, suradnja, veza koja je mnogima otvarala vrata. Povežimo bogatu i kulturnu prošlost i iz tih korijena razvijmo budućnost.
Škole mogu puno napraviti na zajedištvu i suradnji među sobom, jer svi smo mi suradnici, a učenici su generalno naša djeca, mladost, a ne konkurenti ili suparnici.
Osječka kultura mora biti kultura u kojoj mladi imaju svoje mjesto kako u radu, tako i u idejama. Kulturne ustanove, kazališta, akademije, učilišta  trebaju i moraju biti hramovi nacionalne vrijednosti, a ne problem za čije financiranje  nema riješenja.
Živimo u krizno vrijeme i manjak financija prisutan je u svim porama društva, no, moramo se potruditi da zbog  manjka  financija ne postanemo i duševni siromasi.


Riječi akademika Mutnjakovića su me  potaknule: „ … da je, i Osijek je kao i neki drugi Europski  gradovi (kao Rim) vječni grad. Grad koji je tijekom povijesti mijenjao imena, vlast, građane, ali je on bio i ostao tu, neotuđiv, neuništiv,  vječan, vječna Mursa …“, “Mursa aeterna”.
Osijek bi nedvojbeno trebali gledati kao grad obrazovanja i školovanja, jer više od 20% svih građana su studenti i učenici.  Još je J. J. Strossmayer poticao  „znanjem do slobode“, usmjeravao je i poticao na rad s mladima, na podizanju kulture, KUD-ovi, pjevačka društava, Akademija, škole,…
Zato treba potaknuti sve ustanove koji svojim radom dotiču mlade da učine kulturne vrijednosti dijelom svakodnevnog života najšireg broja Osječana i time doprinesu  činjenici „Osijek je bio i bit će europski, i zavrijedio je da bude grad kulture“.

Snježana Barabaš Seršić, ravnateljica III. gimnazije Osijek

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

Kategorija

Kulturni amaterizam, Nekategorizirano