Osijek predao kandidaturu za Europsku prijestolnicu kulture

Osijek je uz još osam gradova u petak, 17. travnja, u Muzeju Mimara u Zagrebu ušao u utrku za titulu Europska prijestolnica kulture 2020. kada je dogradonačelnik Vladimir Ham predao osječku kanididaturu te kratko predstavio program Osijeka.
U prvi krug natjecanja su uz Osijek ušli Dubrovnik, Đakovo, Pula, Rijeka, Split, Varaždin, Zadar i Zagreb.

Ministarstvo kulture će u razdoblju od 26. do 29. svibnja organizirati sastanke stručnog povjerenstva s prijavljenim gradovima u Kući Europe u Zagrebu. Povjerenstvo će po završetku sastanaka objaviti listu gradova koji odlaze u 2. krug u kojem nema ograničenja broja gradova, a Povjerenstvo će tijekom jeseni 2015. godine te gradove i posjetiti. Početkom 2016. godine znat ćemo hoće li baš Osijek ponijeti titulu Europske prijestolnice kulture.

I dok je u Zagrebu dogradonačelnik Vladimir Ham predavao osječku kandidaturu, u to je vrijeme 2.020 osječkih srednjoškolaca izvelo svojevrsni performans. Naime, oni su okružili Tvrđu držeći se za ruke i tako ju simbolično zagrlili.

Tom je prigodom gradonačelnik Ivica Vrkić istaknuo kao vjeruje da se iz kulture može pokrenuti razvoj čitavog društvenog sustava te tako dosegnuti i do gospodarstva.

Podršku osječkim srednjoškolcima dali su vršnjaci iz Novog Sada koji će se kandidirati za titulu Europska prijestolnica kulture 2021. godine. Novi Sad je i na ovaj način dao svoju podršku Osijeku. Video novosadskih srednjoškolaca možete pogledati OVDJE.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s