Normandija – rađanje impresionizma

Muzej likovnih umjetnosti u Osijeku od 9. svibnja do 5. srpnja predstavlja više od 70 slika velikih umjetnika (Moneta, Corota, Courbeta, Bonnarda, Renoira i dr.) iz zbirke Peindre en Normandie.

Godine 1992. Regionalno vijeće Donje Normandije, u suradnji s trgovinskim lancem Promodes, osnovalo je zbirku Slikarstvo u Normandiji koja obuhvaća razdoblje od 1790. do 1940. godine. Ovaj jedinstveni projekt okupio je povjesničare umjetnosti i kritičare s ciljem prikupljanja slika poznatih i nešto manje poznatih autora koji su na svojim radovima prikazivali ljepote normandijske obale i unutrašnjosti, stvorivši neka od svojih najboljih djela i doprinijevši razvoju impresionizma. Izložbe Slikane skice u Normandiji u razdobljuod 1850. do 1950. i Elstir na slikama, Proust i slikarstvo, široj su javnosti predstavile ključnu ulogu koju je Normandija odigrala u povijesti slikarstva.

Zbirka je izlagana u Francuskoj, no i u drugim zemljama poput Austrije, SAD-a i Italije, a gostovala je i u nacionalnim galerijama u Talinu, Rigi i Minsku te Kijevu. Trenutno se nalazi u Skandinaviji. Izložba koja uključuje radove Moneta, Boudina, Géricaulta, Vuillarda, Courbeta, Corota, Dufyja, Renoira i brojnih drugih umjetnika postala je istinski ambasador Normandije i njezine bogate kulture.

Nakon uspješno održanog Festivala Hrvatske u Francuskoj «Croatie, la voici» 2012. godine, došao je red je na Hrvatsku da bude domaćin Francuskoj putem Festivala francuske kulture u Hrvatskoj 2015. godine, nazvanog «Rendez-vous».

Obje zemlje su poželjele učvrstiti svoje prijateljstvo predstavljajući hrvatskoj publici Francusku u svoj njezinoj raznolikosti i sposobnosti inovacije te tako ojačati razmjene i odnose uzajamnog poštovanja. Od svibnja do rujna 2015. godine, «Rendez-vous» će biti prilika za otkrivanje suvremene Francuske, njezine kulture i umijeća življenja te za sudjelovanje u brojnim aktivnostima diljem Hrvatske.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s