Petar pl. Modesti bio je gradski senator i predsjednik Društva za uljepšavanje grada Osijeka, a zaslužan je za postavljanje skulpture sfingi i Sakuntale u Sakuntala parku 1896. godine.

Naime, ovaj su park projektirali Viktor Axmann i Ivan Domes 1890. godine i tada je taj dio centra grada predstvljao njegovu periferiju. U to vrijeme je Kapucinska ulica tek bila u izgradnji, a secesijski niz po kojemu je danas prepoznatljiva Europska avenija postojao je tek kao ideja.

Kip Sakuntale u Osijek je došao gotovo desetljeće ranije, 1881. godine, a naručila ga je I. Krausz te se do postavljanja u park nalazio u Pukovnijskom vrtu.

Sakuntala, indijska mitološka kraljica u europsku umjetnost ulazi u kasnom 18. i tijekom 19. stoljeća, a zašto je baš svoje mjesto našla i u osječkom parku može se protumačiti tako što je Osijek u to vrijeme bio vrlo multinacionalan i multikonfesionalan grad s velikim udjelom njemačkog, mađarskog i židovskog stanovništva.
Sakuntala kao simbol nije predstavljala niti jednu od spomenutih nacija ili vjera ili političkih grupacija koje su u to vrijeme postojale u Osijeku.
Motiv dalekoistočne mitologije i umjetnosti nikome nije smetao.

Park se nazivao Sakuntala do 1913. godine te je tada promijenjen u Šetalište gnerala i pjesnika Petra Preradovića ili Preradovićevo šetalište. Nakon 2. Svjetskog rata Sakuntalin kip i sfinge premješteni su u Perivoj kralja Tomislava,

Važno je spomenuti kako je Petar Modesti poznat i kao ujak Bele Čikoša Sesije, a odigrao je važnu ulogu u njegovu usmjeravanju prema slikarstvu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

Kategorija

Arhitektura, Likovnost, Nekategorizirano

Oznake

, , ,