Udruga turističkih vodiča Osijek obilježila je Međunarodni dan vodiča 21. veljače kada je naglašeno kako je Strategija ove udruge postala dijelom Strategije kulturnog razvitka Grada Osijeka do 2020. godine.
– Uvrštenjem u Strategiju prepoznato je naše viđenje cjelovitog regionalnog kulturnog turizma te Osijeka kao značajne regionalne kulturne poveznice, kao jednog od odlučujućih čimbenika u natjecanju za titulu Europske prijestolnice kulture – istaknuo je tada Darko Mrkonjić, predsjednik Udruge turističkih vodiča Osijek naglasivši kako su Strategijom prihvaćeni i obuhvaćeni gotovo svi najvažniji projekti Udruge, prije svega oni koji se odnose na predstavljanje baštine te info servisi na stranim jezicima.

– U ovom trenutku, kao jedan od najaktualnijih, osobito bismo istaknuli tradicijski čamac Dunava i Drave, čikl, ili Švapski čikl čije smo umijeće gradnje dvogodišnjim radom uspjeli sačuvati od zaborava te smo ga po objavi članka u Zborniku radova 21. Znanstvenog skupa
“Nijemci i Austrijanci u hrvatskom kulturnom krugu” (str. 269-296), Ministarstvu kulture RH predložili za upis na listu zaštićenih kulturnih dobara Republike Hrvatske. Također, nadamo se da će isto biti predloženo i za upis na UNESCO-vu listu svjetske baštine. Naime, upravo nas to umijeće povezuje rijekama Dravom i Dunavom s drugim zemljama i narodima Srednjeg i Gornjeg Podunavlja. Vjerujemo da će uz podršku brojnih fakulteta i društava ova baština ubrzo biti stavljena i u funkciju sporta, rekreacije, kulture i turizma, prije svega u vidu Sveučilišne Regate za koju je inicijativu pokrenuo Odjel za hidrologiju Građevinskog fakulteta u Osijeku.
Važno je istaknuti da je ideju podržavao i Neptun, naš najstariji motonautički klub, iz 1907 godine, koji uz potrebnu infrastrukturu ima bogato iskustvo i tradiciju u organizaciji natjecanja na Dravi – zaključio je Mrkonjić.

Udruga je umijeće tradicijskog ribolova u Kopačkom ritu, kao tradicijskog znanja koje je ključ održivog razvitka ruralnog turizma, prijavili na skoru Konferenciju Međunarodnog etnološkog i folklornog društva, koja će se održati u Zagrebu u lipnju.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

Kategorija

Kulturni amaterizam, Nekategorizirano

Oznake

, , ,