Vjekoslav Hengl (1875.-1961.) rođen je u Donjem Miholjcu gdje je završio osnovnu školu dok je gimnaziju pohađao u Osijeku, a studij prava u Beču.
Nakon studija postao je odvjetnik i kraljevski javni bilježnik u Osijeku te jedan od vodećih članova Hrvatske zajednice.
Hengl se oženio bogatom nasljednicom Matildom Gillming, kćerkom veleposjednika Ladislava Gillminga. Vjekoslav je sa suprugom bio vlasnik nekoliko najelitnijh nekretnina u Osijeku i to tadašnje zgrade gornjogradskog kasina, današnjeg HNK, zgrade na Trgu Ante Starčevića te u Strossmayerovoj ulici. Zgradu današnje Gradske i sveučilišne knjižnice dobili su za vjenčani dar, a ta je zgrada nacionalizirana 1945. godine.
Vjekoslav Hengl obnašao je dužnost gradonačelnika Osijeka od 1920. do 1934. godine, izuzev prekida 1927. Upravo su se u vrijeme njegova upravljanja gradom dogodila velika infrastrukturna ulaganja i urbanistički razvoj grada.
Naime, Hengl je naložio rušenje tvrđavski bedema kako bi električnim tramvajem povezao Gronji grad s Tvrđom i Donjim gradom.
Tada je dovršena i električna centrala, podignute su brojne javne zgrade te napravljeni pomaci na području gradske cestogradnje, kanalizacije i druge gradske infrastrukture.
U to su vrijeme izrađeni i urbanistički planovi i regulatorne osnove koji su uvelike utjecali na današnji izgled grada. Naime, njegov suradnik bio je poznati osječki arhitekt Viktor Axmann.
U Perivoju kralja Tomislava 1925. godine Vjekoslav Hengl zasadio je lipu povodom spomena tisućite obljetnice hrvatskog kraljevstva.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

Kategorija

Arhitektura, Nekategorizirano

Oznake

, ,