Leopold Ružička – Nobleovac koji je volio flamansko slikarstvo i ruže

Iako je Leopold Lavoslav Ružička (1887.-1976.) kao mali želio postati svećenikom, od te je ideje vremenom odustao. Rođeni Vukovarac, s četiri je godine, a nakon očeve smrti s majkom i bratom preselio u Osijek.
Navodno nije bio vrhunski učenik u pučkoj školi i klasičnoj gimnaziji, a njegova je genijalnost tek kasnije došla do izražaja.

Po završetku gimnazije opredijelio se za tehniku. Upisao je kemiju, vjerojatno zbog toga što se nadao poslu u novo otvorenoj rafineriji šećera u Osijeku. Zbog teške svakodnevice i političke nestabilnosti, odlazi na Visoku tehničku školu u Karlsruheu u Njemačkoj gdje je diplomirao i doktorirao kod Hermanna Staudingera. S njim odlazi u Zürich gdje se zapošljava u tvornici mirisnih spojeva i parfema, a svoj znanstveni rad nastavlja u Genevi i kasnije u Utrechtu, a onda se vraća u Zürich gdje će dočekati i mirovinu.

Nobelovu nagradu za kemiju dobio je 1939. za svoj rad na istraživanju polimetilena i viših terpena te za istraživanje spolnih hormona.
Zanimljivo je kako je njegov mentor Staudinger Nobelovu nagradu dobio tek 14 godina kasnije.

No, osim kemije, Ružička je obožavao flamansko slikarstvo 17. stoljeća pa je pomoću Nobelove nagrade upotpunio svoju zbirku slika.

Iako se pokušavao baviti rekreativnim sportom – biciklizmom i skijanjem, nije mu baš išlo. Biciklirao je dok nije upao u kanal, a na skijama je dva puta slomio nogu. Na sreću, automobilizam koji mu je također bio velika strast nije ga doveo u nikakve nevolje.

Ruže i alpske biljke te vrtlarstvo bili su jedan od Ružičkih hobija, a često ih je fotografirao. No, najzanimljivije je to što Ružička bio daltonist.

Ružička je do svoje smrti dobio osam počasnih doktorata.

Bista Lavoslava Ružičke nalazi se u Rondelu velikana na ulazu u Tvrđu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s