Torta u obliku jelke oduševila Osječane

Visoka i široka dva metra, teška pola tone, narezana u 10.000 kriški, Slavonska torta oduševila je Osječane okupljene na Trgu svetog Trojstva u Tvrđi u četvrtak, 11. prosinca.
Torta je već to jutro na Trgu postavljena u paketu dimenzija 4×4 metra, omotanim crvenim papirom i zlatnom mašnom, a otrkivena je uz fanfare osječke skupine RitmOS, pljesak i ovacije prisutnih.

U obliku božićne jelke i sa sjajnom kuglom na vrhu, torta je napravljena od 2500 jaja, 100 kilograma brašna te isto toliko šećera, 65 kilograma čokolade, 50 kilograma oraha, 25 kilograma margarina, deset kilograma kakaa u prahu i šest kilograma mlijeka u prahu te kao takva čini najveću hrvatsku tortu.

Treba naglasiti kako su je pripremili djelatnici tvrtke Mlinar d. d. i to po domaćem receptu glavne slastičarke Goradane Alebić. Upravo su Mlinareve djelatnice vrijedno rezale i dijelile tortu Osječanima koji su odmah zadovoljili svoja nepca.

Torta ipak nije bila potpuno besplatna. Simbolična cijena komada torte bila je dvije kune, a prihod od prodaje namijenjen je projektu “Moć promjene mladih”, odnosno mladima koji su u sustavu alternativne skrbi.

Nakon podjele torte, Osječani su mogli uživati u divnom božićnom ugođaju na Trgu svetog Trojstva te u nastupima Vokalnog ansambla Akvarel, Jazz banda Argus i HKUD-a Osijek 1862.

Podjela torte samo je jedna od aktivnosti u sklopu Adventa u Osijeku, a već danas, 12. prosinca od 12 do 18 sati održava se veliki sajam tradicijskih i drugih obrtničkih proizvoda na Trgu Ante Starčevića. Sajam se nastavlja i sutra, 13. prosinca na istom mjestu od 9 do 15 sati.

Na pedesetak štandova pronaći ćete proizvode vrijednih ruku onih koji se u proizvodnji prehrambenih proizvoda, igračaka, modnih dodataka i ostalog vode samo i jedino tradicijom.

U petak od 18 do 22 sata na istom će se prostoru održati koncert, a u subotu od 11 do 12.30 sati na glavni trg ispred hotela Central, posebno na radost djece, doći će veliki kamion Djeda Mraza koji će okupljenoj djeci podijeliti sitne poklone, slatkiše, a sve okupljene uveseljavat će zajedno sa svojim luckastim vilenjacima.

Subotnji program odvijat će se u sklopu IPA prekograničnog projekta „Mlinarev Put“ između Mađarske i Hrvatske čiji je nositelj Grad Osijek, a partneri RRA Slavonije i Baranje te Turistička zajednica Grada Osijeka. U sklopu istoga projekta koncert će se ponoviti 19. prosinca, a sajam 20. prosinca u Tvrđi.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s