Ivica Fekete promijenio je vizuru Osijeka

Ivica Fekete (1927.-2014.) jedan je od najznačajnijih osječkih gradonačelnika koji je na čelu Osijeka bio u dva mandata, u razdoblju od 1974. do 1982. godine nakon čega je bio saborski zastupnik, ali i potpredsjednik Sabora.

Nakon Učiteljske škole u Osijeku, Fekete je uz posao učitelja, odnosno ravnatelja diplomirao na Fakultetu političkih znanosti.

Nakon posla na pozicijama u kojima se mogao upoznati s problemima grada, 1969. godine tadašnji gradonačelnik, odnosno predsjednik Skupštine općine Osijek, Jozo Petović izabrao je upravo Ivicu Fekete za svog podpredsjednika. Pet godina kasnije, Fekete nasljeđuje Petovića.

Ovaj je tandem u to vrijeme puno toga napravio, od izgradnje obaloutvrda s obje strane rijeke Drave, a uz to i izgradnju šetnice, popularne promenade do Copacabane, budući da je gradnjom obaloutvrda srušeno staro kupalište kod Tvrđe.
Tada je izgrađena i sportska dvorana Zrinjevac, stadion u Gradskom vrtu i strelište na Pampasu te temeljito obnovljena i zgrada HNK.
Izgrađen je pješački most i aerodrom Klisa.
Umjesto dravske vode, Osječani su dobili mogućnost piti vodu iz podzemnih vodocrpilišta, a započela je izgradnja velikog gradskog kolektora, južne obilaznice i izgradnja tada prvog podvožnjaka u gradu na Trpimirovoj ulici.
Osim toga, modernizirane su glavne gradske prometnice, a središnji gradski trg je obnovljen te izgrađen pothodnik. Završena je izgradnja Blok centra, a započela izgradnja Sjenjaka.
U to su vrijeme Grad i tadašnja općinska naselja dobila 20 novih osnovnih škola i novu mrežu dječjih vrtića, domova zdravlja, ambulanti i ljekrani.
Iz grada su izmješteni veliki industrijski pogoni na mjestima kojih su niknula gradska naselja, a tada je započelo i presljenje luke Tranzit u Nemetin.
Vojarne se također sele iz grada, odnosno iz Tvrđe po čemu je Osijek bio prvi u bivšoj državi. Time Tvrđa dobiva na značaju te započinje izgradnja cjelovite komunalne infrastrukture.
Osijek 1975. godine dobiva Sveučilište što je kruna ovoga razdoblja.

Fekete je u mirovinu otišao 1990. godine s 44 godine radnog staža.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s