Lav Mirski (1893.-1968.) rođeni je Zagrepčanin koji se vrlo rano počeo bavit glazbom, a 1913. godine odlazi u Beč gdje je godinu dana proveo kao čelist Bečkog simfonijskog orkestra.
U Osijek je došao 1917. godine te postaje glavni kazališni dirigent te se zalaže za osnivanje stalne filharmonije u čemu je uspio 1924. godine.
Također, jedan je od osnivača Društva za unaprjeđenje nauke i umjetnosti u Osijeku koje je 1921. godine preraslo u Gradsku muzičku školu.
1923. postao je ravnateljem osječke Opere te je surađivao s Glazbenom školom i Osječkom fiharmonijom, ali i dobrovoljcima Franje Kuhača. Tada je glazbeni život Osijeka postao važan dio europskog kulturnog života.
Upravo je Lav Mirski 1940. godine odveo osječku Operu u Pečuh što je bilo prvo njihovo inozemno gostovanje.
No, već iduće godine, Mirski je dobio izvanredan otkaz u osječkom HNK, deportiran je u Zagreb, a onda odveden u logor Ferramonti u Kalbriji gdje je vodio pjevački zbor logoraša, a kasnije dirigirao simfonijskim orkestrima za savezničku vojsku.
Od 1944. do 1947. godine bio je dirigent Palestinskog simfonijskog orkestra i PUčke opere u Tel Avivu, a nakon toga se vraća u Osijek te preuzima svoju staru funkciju.
1956. godine postao je intedantom osječkog HNK.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

Kategorija

Glazba, Nekategorizirano

Oznake

, ,