Kamilo Firinger – osnivač Osječkog arhiva

Kamilo Firinger (1893.- 1984.) smatra se osnivačem osječkog arhiva, današnjeg Državnog arhiva u Osijeku.
Iz rodnog Daruvara u Osijek se seli 1903. godine, a u Klasičnoj Velikoj gimnaziji maturirao je 1911. godine, a već iduće godine završio topničku školu za rezervne oficire te upisao zagrebački Pravni fakultet.
U studiranju ga je prekinuo 1. Svjetski rat za vrijeme kojeg je prošao srpsko, talijansko, tursko i rusko ratište.
Na studiju prava doktorirao je 1921. godine, a istovremeno je studiorao na Filozofskom fakultetu ruski, francuski, engleski i mađarski jezik.
Firinger se u Osijeku bavio odvjetništvom, ali kako ga je zanimala povijest, 1933. godine osnovao je Arheološko društvo Mursa. Bavio se i novinarstvom, sportom i planinarstvom te je 1925. godine osnovao Planinarsko društvo Jankovac. Zanimljivo je da ga planinari i danas nazivaju “ocem slavonskog planinarstva”.
Od 1947. godine Osječka arhiva djeluje kao ispostava Državnog arhiva u Zagrebu, a 1956. godine osnovana je samostalan institucija Historijski arhiv u Osijeku čiji je Firinger prvi ravnatelj.
Umirovljen je 1977. godine, a za vrijeme njegova djelovanja zaustavljeno je poslijeratno uništavanje arhivalija, a evidentirana je i dostupna arhivska građa u Slavoniji. Radio je i na izvornojo građi 18. i 19. stoljeća Osijeka i istočne Slavonije, ali i proučavao mađarske i austrijske arhivalije.
O građi i prošlosti Slavonije napisao je i objavio preko 400 tiskanih rasprava u Osijeku i izvan njega.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s