Strossmayer je s 20 doktorirao, a s 35 godina postao biskup

Josip Juraj Strossmayer (1815.-1905.) imao je samo 20 godina kada je doktorirao filozofiju i samo 35 godina kada ga je car Franjo Josip I imenovao bosansko-đakovačkim i srijemskim biskupom. Tu je funkciju obavljao do svoje smrti, punih 55 godina.

Kontroverzan i politički aktivan zalagao se za stvaranje južnoslavenske države, a kao takav odigrao je važnu ulogu u osnivanju Jugoslavenske akademije znanosti i umjetnosti koja je preteča današnje Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti čiju je zgradu također dao izgraditi 1877. godine. Igrao je veliku ulogu u osnivanju zagrebačkog Sveučilišta 1874. godine.

Zalaganjem za to da se Mariju Jurić Zagorku 1860. primi u uredništvo Obzora, nasuprot protivljenju uredništva, pokazao se i kao pionirom borbe za ženska prava.

Pored toga nije zanemario svoju crkvenu ulogu, dapače. Katedrala u Đakovu, niz crkava u biskupiji, Dječačko sjemenište u Osijeku, obnova svetišta samo su neki od projekata. Jedan od njih je i Župna crkva svetih Petra i Pavla, osječka konkatedrala za čiju se ideju Strossmayer zalagao od 1866. godine. Njezina je gradnja započela 1894., a završena 1898. godine.

Strossmayer se borio i protiv neograničene papinske vlasti o čemu je javno govorio na Vatikanskom koncilu.

Kako je bio velik zaljubljenik u slikarstvo svoju je bogatu zbirku slika poklonio Akademiji.

Osijek mu se odužio tako što je njegovim imenom nazvao svoje Sveučilište te svoju najdulju ulicu. Svoje je mjesto zasluženo zauzeo i u Rondelu velikana.

Osječani su ga od milja zvali Štroco.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s