Julije Knifer jedan je od naših najjačih neoavangardista

Julije Knifer rođen u Osijeku 1924. godine jedan je od najjačih hrvatskih umjetnika 20. stoljeća iz neoavangardne zone. Slikarstvo je studirao početkom 50.-ih godina na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti, a krajem tog desetljeća bio je jedan od osnivača grupe Gorgona koji su bili preteča konceptualnoj umjetnosti 70.-ih.
Motiv kojega Knifer od 1961. godine neprestano slika je meandar, u bezbroj varijanti, u različitim tehnikama i veličinama. On ih ne radi da bi naslikao geometrijsku sliku nego kao istraživanje procesa u kojem crnilo prekriva bjelinu. Nazivao ih je eskalacijom jednoličnosti i monotonije.
Knifer je 2001. godine predstavljao Hrvatsku na Venecijanskom bijenalu, a te je godine proglašen i počasnim građaninom Osijeka.
Julije Knifer umro je u Parizu 2014. godine.

Kada je u Muzeju suvremene umjetnosti u rujnu 2014. godine prikazana prva retrospektivna izložba Julija Knifera, uz odabir ključnih djela iz fundusa MSU-a, pojedina su djela posuđena iz mnogih privatnih i javnih kolekcija među kojima su i najznačajnije svjetske zbirke moderne i suvremene umjetnosti poput MoMA-e u New Yorku, Centra Georges Pompidou u Parizu, Mamca u Ženevi. Neka od tih djela nikada prije nisu bila izložena u Hrvatskoj.

Zanimljivo je kako je zgrada Muzeja suvremene umjetnosti u Zagreu koju je projektirao arhitekt Igor Franić uspoređivana s oblikom meandra, što su neki pokušali prepoznati kao referencu na opus Julija Knifera. No, Franić to nikada nije potvrdio.
Zagreb ima i ulicu nazvanu po Juliju Kniferu, a upravo svojom sjevernom stranom na nju se naslanja Muzej suvremene umjetnosti.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s