Oskar Nemon (1906-1985) svoju je prvu izložbu u Osijeku priredio kao sedamnaestogodišnjak. Nakon što je 1924. godine otišao u Beč, 1931. godine portretirao je Sigmunda Freuda, utemeljitelja psihoanalize. Freud je s portretom bio zadovoljan i ocijenio ga kao vrlo dobru i začuđujuću sliku njega samoga.
Portretirao je i belgijski kraljevski par kralja Alberta I. i kraljicu Astrid, a zbog nacističkog progona Židova, odlazi u London gdje 1951. upoznaje sir Winstona Churchila te izrađuje niz njegovih skulptura, a jedna od njih je skulptura Churchila kao bebe.
Kasnije izrađuje i biste kraljice Elizabete II. te članove engleske kraljevske obitelji, ali i američkih predsjednika Eisenhowera i Trumana.
Nemon je izradio i brončani reljef za katedralu u Cantenburyju, bistu Margareth Thatcher, a 1985. godine započinje rad na skulpturi princeze Diane koju nije završio jer te godine umire u Oxfordu.
Oskar Nemon je 1965. godine Osijeku darovao skulpturu Majka i dijete koja je originalno nazvana Humanity, a smještena je u parku koji je 2009. godine nazvan Parkom Oskara Nemona. Ova skulptura predstavlja jednu od najljepših i najvrjednijih skulptura simboličko-realističkog obilježja na ovim prostorima.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

Kategorija

Likovnost, Nekategorizirano

Oznake

, ,