Kulturu treba približiti svakom čovjeku bez elitizma koji odbija od umjetnosti

Osijek je oduvijek bio grad operete i mjuzikla, a te su forme u zadnje vrijeme zanemarene, iako ih je osječka publika željna. Njihov veliki povratak značio bi ne samo povratak nekadašnjeg kulturnog identiteta Osijeka nego i povratak publici, „običnom“ čovjeku željnom kulturnih sadržaja koji su mu bliski, ne zanemarujući pritom umjetnički dojam i ukus zahtjevnije publike. Osijek bi po tome mogao biti uistinu poseban, jer niti jedan grad ne njeguje te forme, osim jednog jedinog kazališta u Zagrebu, a to je moje matično kazalište Komedija.

U Osijeku bi to moglo i prerasti granice kazališta, mogao bi se napraviti svojevrsni festival, koncertne izvedbe na otvorenome i slični iskoraci koji bi Osijek „gurnuli“ u prvi plan na polju operete i mjuzikla i vratile mu stari identitet i sjaj.

Također mislim da je dobra ideja osposobiti što više pozornica na otvorenome gdje bi se mogli održavati koncerti i predstave dostupne široj publici. Ukoliko želimo da Osijek uistinu postane kulturna prijestolnica, cijeli grad mora živjeti tu kulturu, što znači da ju treba približiti ljudima koji inače ne idu u kazalište, na izložbe niti prate klasičnu glazbu. Pritom uopće nije potrebno publici povlađivati na način da se gubi umjetnički dojam.

DANIJELA PINTARIĆ

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s