Info dan o Europskoj prijestolnici kulture

U organizaciji Ministarstva kulture RH i Europske komisije, 4. srpnja 2014. godine u Multimedijalnoj dvorani Muzeja Mimara, održan je Info-dan o inicijativi Europske prijestolnice kulture.
Info dan bio je namijenjen predstavnicima lokalne i regionalne samouprave te kulturnih institucija koji će biti uključeni u projekt Europska prijestolnica kulture 2020., kako bi pravovremeno dobili što kvalitetnije informacije vezane za prijavu hrvatskih gradova za taj naslov.
– Predstavljanje inicijative Europske prijestolnice kulture održao je Sylvain Pasqua, koordinator inicijative Europske prijestolnice kulture u Europskoj komisiji. Pasqua je svim prisutnim dao upute o načinima prijave gradova za prestižni naslov te objasnio kriterije dodjele za evaluaciju prijava (doprinos dugoročnoj strategiji, europska dimenzija, kulturni i umjetnički sadržaj, sposobnost provedbe, doseg i upravljanje).

Koordinator Pasqua je istaknuo da je Europska prijestolnica kulture izvrsna prigoda za oživljavanje gradova.

– pojasnila je Danijela Klobučar, savjetnica Odsjeka za kulturu osječkog Gradskog poglavarstva koja je uz dogradonačelnika Vladimira Hama prisustvovala Info danu.
Nakon predavanja uslijedila je rasprava u kojoj su sudionici postavljali pitanja predstavniku Europske komisije i Ministarstva kulture.
– Prijava za inicijativu unije Europska prijestolnica kulture za 2020. godinu u Republici Hrvatskoj otvorena je do 17. travnja 2015. Gospodin Pasqua istaknuo je da dostavljene prijave pregledava i provjerava skupina neovisnih stručnjaka te utvrđuje jesu li i u skladu s propisanim kriterijima. Nakon toga, odabiru se gradovi koji ulaze u uži popis te se od tih gradova traži detaljnija aplikacija. U završnom dijelu procesa ponovno se sastaje stručno povjerenstvo i donosi konačnu ocjenu preporučujući jedan grad za naslov Europska prijestolnica kulture – zaključila je Klobučar.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s