Hrvatsko pjevačko društvo Lipa jedini je zbor koji je u svom dijelu natjecanja predstavljao Hrvatsku na Svjetskim zborskim igrama (World Chori Games) u latvijskoj Rigi koja je uz švedski grad Umea Europska prijestolnica kulture 2014. godine. Članovi HPD Lipa pod vodstvom dirigentice Valerije Fischbach vratili su se s dvije srebrne medalje te mnogo dojmova i iskustva.

– Svjetske zborske igre vrh su svjetskih zborskih natjecanja te ih s razlogom kolokvijalno nazivaju Svjetskom olimpijadom zborova. Na natjecanju je sudjelovalo preko 460 zborova iz 73 zemlje svijeta, što broji preko 20 000 sudionika. Puno nam znači što smo bili sudionici ovog velikog događaja, u tom trenutku kao jedini predstavnici Lijepe naše, što smo doživjeli tu veličanstvenu atmosferu i uspješno nastavili tradiciju osvajanja međunarodnih priznanja, s dvije srebrne medalje.

Predstavili smo se i kao vrijedni veleposlanici grada Osijeka, u kulturnoj sredini od koje možemo puno učiti.

– naglašava Valerija Fischbach dodavši kako su prilikom boravka u Rigi bili u mogućnosti upoznati grad i razgovarati s osobama koje su aktivno uključene u kulturu grada ili su samo promatrači kulturnih događanja.

Valerija Fischbach

Valerija Fischbach

– Zanimljivo je da smo od svih dobili podjednak odgovor da su za Rigu Svjetske zborske igre jako važne, ali da je kultura u njihovom gradu nešto što je bilo na visokoj razini i prije toga te da nema razloga da tako i ostane. Riječ je o ogromnom projektu koji okuplja zborove cijeloga svijeta te je veliki zalogaj za bilo koji grad pa tako i za grad u kojem živimo.

Riga prije svega ima izvrsno rješenu infrastrukturu za održavanje proba i koncerata, bilo da je riječ o dvoranama ili o crkvama. U pitanju su adekvatni prostori koji zboru omogućuju valjanu akustiku, dovoljan prostor na pozornici za veliki zbor i dirigenta, ali isto tako i dovoljan prostor za publiku.

Natjecanje se odvija paralelno na desetak lokacija u gradu. Osim toga, na natjecanju je sudjelovalo preko 20 000 sudionika, a to onda podrazumijeva i adekvatan smještaj za sve njih, kao i organizirani način prehrane tijekom natjecanja. To su preduvjeti koje bi bilo potrebno ispuniti kako bi se moglo konkurirati za organizatora ovako nečega, a koje realno gledajući Osijek nema. Ali, ako postoji dobra volja, Osijek bi mogao organizirati međunarodno zborsko natjecanje manjeg opsega.

Bilo bi vrlo dobro za naš grad, koji ima zavidnu tradiciju zborskog pjevanja, prirediti natjecanje u čiju bi se organizaciju volonterski rado uključili mnogi pjevači koji imaju doživljena iskustva. Bilo bi to dobro i za kulturnu i turističku ponudu našega grada, kao i za razvitak kulturne strategije.

– optimistična je Fischbach pojasnivši kako se HPD Lipa natjecala u težoj kategoriji Champions Competition za zborove koji su se već dokazali na međunarodnoj zborskoj sceni.

– „Lipa“ je, s obzirom na prijašnje rezultate imala čast natjecati se bok uz bok s najboljim zborovima svijeta. Primjerice, dobitnik velike nagrade je slavni zbor iz Južne Afrike koji je već nekoliko godina prvi na rang listi zborova svijeta, po broju osvojenih bodova na međunarodnim natjecanjima. „Lipa“ se natjecala u dvije kategorije: Mješoviti zborovi i Sakralna glazba uz instrumentalnu pratnju, u konkurenciji 50-tak zborova. U svakoj od navedenih kategorija izveli smo četiri skladbe domaćih i stranih skladatelja koji pripadaju različitim glazbenim razdobljima. Svaki nastup je trajao od 15 do 20 minuta, a ocjenjivao ga je sedmeročlani međunarodni žiri. Svaki član žirija ocjenjivao je izvedbu svake pjesme u četiri komponente (intonacija, zborski zvuk, interpretacija i opći dojam) s ocjenama od 1 do 10.

Ponosni smo na dvije dodjeljene desetke, kao i na činjenicu da su među tri najbolje ocijenjene skladbe čak dvije naših živućih hrvatskih skladatelja – Slavonica Davora Bobića koju je skladao baš za „Lipu“ i baš za ovo natjecanje i Otče naš Branka Starca inače uvaženog člana žirija ovoga natjecanja, jedinog iz Hrvatske, koji je ovoga puta ocjenjivao kategorije dječjih zborova.

Ukupni broj bodova rezultirao je osvajanjem dviju srebrnih medalja, što je u konačnici izvrstan rezultat, s obzirom da se radi o najprestižnijem i najbrojnijem natjecanju na svijetu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

Kategorija

Glazba, Nekategorizirano

Oznake

, , ,