Ni četrdeset kilometara od Osijeka, u Vinkovcima je 1896. rođen jedan od najvećih srpskih, hrvatskih i svjetskih slikara svih vremena – Sava Šumanović. Na stotinjak kilometara istočnije, u Sremskoj Mitrovici tragično je izgubio život 1942.

Dakle, na cestovnoj razdaljini svake iole ozbiljnije globalne metropole, u ovoj se preburnoj preriji plete ljepota i užas ljudskog doba. I svako promišljajuće pozicioniranje današnjeg polisa na kartu Europe, na čemu Osijek upravo (re)kreira svoju budućnost, moralo bi od te činjenice crpiti pravu riznicu.

„Osijek ima bolji geografski položaj u srednjoeuropskim ‘granicama’ negoli u vlastitoj državi, gdje je tretiran kao slijepo crijevo“, točno procjenjuje Josip Cvenić, književnik i tajnik Matice hrvatske ogranak Osijek, ističući da Osijek u Europi ima jaku šansu biti u stalnoj vezi sa susjednim gradovima sličnih veličina i potencijala.

Slično veli Margareta Turkalj Podmanicki, predavačica na Umjetničkoj akademiji u Osijeku, govoreći o pametnim transferima megaidentiteta: „Kultura Grada se pozicionira u lokalnim, regionalnim i međunarodnim okvirima: tko smo, koje su naše vrijednosti te kako ih predstaviti. S jedne strane, temelj kulturnog identiteta Osijeka je bogata baština iz različitih povijesnih razdoblja, s kulturnom scenom koja se posljednja tri stoljeća gradila na multikulturalnosti i time je bila integralni dio srednjoeuropskog, naročito podunavskog prostora. Ti su utjecaji vidljivi u djelovanju nacionalnih manjina, jeziku, likovnosti, arhitekturi, urbanizmu i drugim vidovima kulture koji su svjedoci našeg identiteta.“

DAVOR ŠPIŠIĆ

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

Kategorija

Književnost, Likovnost, Nekategorizirano

Oznake

, ,