Melodije sela i Bruxellesa kulturno je odmetnička priredba Borisa Dežulovića i Predraga Lucića koja nije ostavila ravnodušnom niti publiku Osječkog ljeta kulture kada je odigrana u petak, 4. srpnja.

Iako je i Europska unija zahvaćena satirom ovih pisaca, novinara, pjesnika i još mnogo toga, Predrag Lucić smatra kako je priča s prijestolnicama kulture za koju se kandidiraju manji gradovi, a ne nacionalne prijestolnice ok zamišljena.

Predrag Lucić

Predrag Lucić

– Negdje je upalilo savršeno. No, negdje su bili naprosto pohlepni i iracionalni pa su napravili nerezonsku infrastrukturu, potrošili pare i od sve te kulturne priče koja bi trebala biti najvažnija, kreativna, stvaralačka, interakcijska nije ostalo ništa. Nakon toga su se u sve uvukli financijski repovi u ovim  inače prefinanciranim vremenima. Kultura je kod nas tradicionalno korupcijski sumnjivo područje. Postoji uhodani sistem da se žabokrečina u kulturi iz godine u godinu financira u svim našim gradovima i na nivou države, da se ulupaju silni novci, a izložba se ne napravi, knjiga ne objavi, koncert ne održi. Ali su zbog nečega na tom budžetskom spisku dok se mlađi, kreativniji ljudi ne mogu probiti. Treba paziti i na to jer se u takvim situacijama pojavljuju potpuno nevjerojatni likovi u organima naše državne uprave. Treba paziti da oni nešto ne smuljaju. Nekada imate osjećaj da imamo posla s putujućim šibicarima. To su isti oni koji su u ratu i posljeratnoj obnovi vidjeli priliku da zavrnu lovu. Ima dovoljno vremena i upozoravajućih signala da se pripazi na sve – upozorava Predrag Lucić kojega bi posebno veselilo da upravo Osijek ponese ovu titulu.

– Volio bih da ta priča upali u Osijeku i da sve bude ok. Da ne bude predimenzionirano, financijski sumnjivo ni mrtvački paradno, kičerajski poput prošlogodišnje, nacionalne, centralne priredbe povodom ulaska Hrvatske u Europsku uniju. Osijek ima dobre, žive kulture, ima sjajnih autora. Na pamet mi pada Bourek. To je metarofa živosti i bogatstva ideja. Osijek ima sjajan prostor. Tvrđa je fascinantna. No, ovo je prilika da se otvore i drugi prostori koje Osijek ima. Gledam to iz splitske perspektive. Ako nešto nije organizirano u Dioklecijanovoj palači i u krugu 300 do 400 metara kao da se događa izvan grada. A nije istina, kada se pokuša u drugim prostorima, pokaže se da funkcioniraju i da grad ne treba svesti na centralnu razglednicu. U njoj održavati život, a ostalo svesti na spavaonicu. Osijeka ima i tu se stvarno da u određenim prostorima i interijerima štošta napraviti – poručuje Lucić koji misli da ne treba isključiti niti tradicijsku kulturu, no:

– Mislim da se uvijek maše isključivo baštinom i tradicijom. Treba je imati i ne treba je isključiti jer je zanimljivo kada se propituje i interpretira na nove načine. No, trebaju postojati neke nove forme koje nisu dio tragičnog kič pokreta koji funkcionira i u Dalmaciji i Slavoniji. Tamburicu ja, mandolinu ti. Hrvatskoj je trebao etno i folk jer je on u toj nacionalnoj, ideloškoj priči najpogodnija muzika, ali se tom upotrebom tradicijske muzike i etno identiteta otišlo na krivu stranu. Bila Europska prijestolnica kulture u Slavoniji ili na Jadranu, treba zaustaviti kič u startu – zaključio je Lucić.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

Kategorija

Nekategorizirano, Scena

Oznake

, ,