Igor Gajin, Vesna Brezovac i Kornelija Mlinarević glavni su akteri izrade Prijedloga Strategije kultrnog razvitka grada Osijeka 2014.-2020.

Prva javna rasprava o prijedlogu Strategije kulturnog razvitka grada Osijeka 2014.-2020. održana je u utorak, 15. travnja u foyeru Hrvatskog narodnog kazališta.

Miroslav Čabraja, v.d. intedanta HNK te domaćin skupa pozdravio je velik broj osječkih proizvođača kulture dok je Dario Topić, moderator javne rasprave predstavio Igora Gajina, profesora na Umjetničkoj akademiji koja je i izrađivač Nacrta strategije; Vesnu Brezovac, kooridnatoricu i redaktoricu Nacrta te Korneliju Mlinarević iz Regionalne razvojne agencije, a koja je koordinatorica i stručna savjetnica za metodologiju izrade Strategije.

– Strategija je relevantan, promišljen i čvrsto uporištan dokument. Najslikovitije rečeno, pojašnjeno najširoj javnosti, to je osobna iskaznica osječke kulture i vrlo konkretna odskočna daska za što dalji odraz osječke kulture u kvalitativne visine i u ambicioznu budućnost – rekao je Igor Gajin dok je dogradonačelnik Vladimir Ham istaknuo kako se radi o dokumentu koji svojom općenitošću i širim kontekstom pokriva sve segmente kulture kako bi pružio što više mogućnosti za daljnje projekte.

Strategija kulturnog razvitka predložila je tri opća strateška cilja jednake važnosti, a o čemu je bilo riječ na javnoj raspravi:

Pozicionirati Osijek kao otvoren i napredan grad, središte šire regije i atraktivnu lokaciju za poduzetnišvo i zapošljavanje kandidiranjem za Europsku prijestolnicu kulture 2020.

Kreirati uvjete i potaknuti razvoj kreativnosti i inovativnosti, osobito na regionalnom Sveučlištu te razvijati sektor kreativne industrije i nezavisne izvaninsitucionalne kulturne scene u Osijeku i regiji.

Osnažiti veze i modele suradnje među razvojnim dionicima različitih sektora (gospodrastvo, uprava, akademska zajednica, civilno društvo) radi stvaranja dinamične i prespektivne sredine atraktivne za život i ostanak mladih ljudi.

U raspravi su sudjelovali Ante Lauc, umirovljeni profesor Ekonomskog fakulteta u Osijeku, Marijana Bošnjak, ravnateljica Kinematografa Osijek, Tihomir Slivka, tajnik HKUD Osijek 1862, Dražen Alerić, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Osijeka, Ivana Šibalić, izvršna direktorica udruge Breza, Grgur Marko Ivanković, ravnatelj Muzeja Slavonije, Dražena Vrselja, upraviteljica marketinga i prodaje HNK, Ivica Lučić, ravnatelj Dječjeg kazališta, Ivica Završki, predsjednik Ogranka Matice Hrvatske u Osijeku te Marta Borić, asistentica Odjela za kulturologiju koja je ponudila suradnju u vidu volontiranja studenata koji bi se mogli uključiti u aktivnosti koju sama Strategija predlaže.

Nakon javne rasprave utvrđena je konačna verzija strategije koja će biti proslijeđena Gradskom vijeću grada Osijeka na usvajanje.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

Kategorija

Arhitektura, Glazba, Književnost, Kulturni amaterizam, Likovnost, Nekategorizirano, Scena

Oznake

, , , , , ,