Postoje primjeri dobre prakse, ali kontinuirana kulturna i suradnja različitih dionika na žalost ne postoji. S tim u svezi, organizirali smo jedan okrugli stol 19.9.2013. u sklopu obilježavanja ponovnog otvaranja kina Urania i programa Modern Silence Film Festivala. Bila je to vrlo konstruktivna rasprava svih dionika iz različitih kulturnih područja kojom prigodom su usvojeni zaključci:

1. Stvaranje preduvjeta za razvoj kreativnih industrija koji će pozitivno utjecati na rast i razvoj kulturnih i drugih industrija (turizam,gospodarstvo, ugostiteljstvo, tradicionalni obrti..)

2. Kroz izvaninstitucionalno umrežavanje potrebno je stvoriti sinergijsko djelovanje da bi se iskoristilo što više sredstava iz EU fondova (najavljen novi projektni ciklus  „Kreativna Europa 2014.-2020.“, Europa Media, EACEA)

3. Međusobna suradnja svih dionika u procesu (poboljšanje komunikacijskih kanala na razinama različitih ministarstava, institucija- vertikalno i horizontalno i pojedinaca, a sve u cilju bogatijeg kulturnog sadržaja)

4. Otvaranje prostora za alternativnu kulturnu scenu kakvu Osijek dugo već nema (poput projekta Cinema Cabaret& Art kino Urania kojim bi se sačuvala djelatnost i namjena objekta)

5. Strateško i programsko planiranje-dugoročnije i detaljnije

6. „Previše ljudi- premalo znanja“ (potreba za usvajanjem novih znanja , vještina i kompetencija – Menagement u kulturi)

7. Hladni pogon i preglomazni birokratski aparat (stvoriti održivi model -poduzetništvo u kulturi)

8. Uvesti ocjenjivanje/ kriterij izvrsnosti vs. kriterij podobnosti. Poticati izvrsnost, a ne hraniti supstancu.

9. Razvoj vlastitih kapaciteta za EU projekte

10. Potreba za povezivanjem i jačanjem suradnje svih dionika u kulturi te dijaloga s lokalnim, regionalnim i nacionalnim vlastima kao partnerima u iznalaženju financija za projekte u kulturi što često izostaje.

Nakon ove prve zajedničke rasprave, uslijedile su i prve promjene u pogledu sinergije različitih sadržaja. Primjerice „Kultura na kotačima“ zajednički je projekt 4 osječke kulturne institucije (Dječje kazalište, GISKO, GLUO i Kinematografi) koji je odobren u okviru nacionalnog projekta Ministarstva kulture – Ruksak (pun) kulture.  To samo dokazuje da nije nemoguće postići više. Potrebno je vidjeti šire, imati jasan cilj, suprotstaviti se svim preprekama i više se potruditi.

MARIJANA BOŠNJAK, direktorica Kinematografa Osijek

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

Kategorija

Nekategorizirano, Scena

Oznake

, ,