Damir Resimović

Damir Resimović, suradnik u marketingu Uprave Zsolnayeve baštine
Damir Resimović, suradnik u marketingu Uprave Zsolnayeve baštine

Grad Pečuh je imao misiju da svoju bogatu kulturno-povijesno-turističku ponudu podigne na jedan viši stupanj i da opravda titulu Europske prijestolnice kulture

* Pečuh je 2010. godine nosiu prestižnu titulu Europske prijestolnice kulture, a jedan od najvećih projekata je upravo koncertna dvorana Kodály Centar. Koliko su česta gostovanja i programi iz susjednih zemalja? Koliko je to važno za Kodály Center, Pečuh, ali i čitavu državu?

– Gostovanja susjednih zemalja su jako česta, i kada govorimo o susjedima pritom mislimo na: Hrvatsku, Slovačku, Austriju i Srbiju.  Jačanje međuregionalne suradnje, predstavljanje kulturnih, povijesnih i duhovnih vrijednosti je dobilo jedno novo značenje zahvaljujući Centru Kodály.

Centar Kodály ne funkcionira samo kao koncertna dvorana, već i kao konferencijski centar jačajući ponudu MICE (meetings, incentives, conventions, events) turizma.

Što se tiče važnosti za čitavu državu, možemo reći da u procesu decentralizacije, misleći pritom na kulturna događanja, čitava je regija postala bogatijom za jednu od najboljih akustičnih dvorana u državi. Svjetski poznati glazbenici koji do sada nastupali: Kronos Quartet, Pat Metheny, Al Di Meola, Andrej Gavrilov, Jan Garbarek, Zoltán Kocsis, Malcolm Bilson, Felix Lajkó, Fazil Say i Gábor Presser. Stalni orkestar Centra Kodály Panonska je filharmonija. Nadam se da ovi podaci govore sami za sebe.

* Čime se Grad Pečuh vodio pri pokretanju ovoga projekta? Koje je preduvjete bilo važno ispuniti da bi se opravdala izgradnja Kodály Centra?

– Grad Pečuh je imao misiju da svoju bogatu kulturno-povijesno-turističku ponudu podigne na jedan viši stupanj i da opravda titulu Europske prijestolnice kulture.

Izgradnje suvremene infrastrukture, kao i osiguravanje svih neophodnih indikatora je bio jedan od preduvjeta da se sam projekt i ostvari.

* Kakvu je infrastrukturu Pečuh do tada imao, a kada govorimo o prostorima za velike i značajne koncerte i slična događanja?  

– Pečuh je do izgradnje Centra Kodály imao više dvorana/objekata koji su upražnjavali funkciju koncertne dvorane, poput Pečuškog Expo centra ili Kuće kulture, ali nije posjedovao tako kompleksnu građevinu koja je po svojoj prvobitnoj funkciji „prava“ koncertna dvorana i konferencijski centar.  Kao bitna značajka projekta Pečuh Europska prijestolnica kulture 2010., Centar Kodály  obnašajući funkciju  kulturno-umjetničkog-konfrencijskog kompleksa, je udomio najpoznatija imena ozbiljne, svjetske i popularne  glazbe, ali je udomio i najveće kongrese i konferencije u županiji i u domovini.

Infrastrukturalno gledajući u Pečuhu nije postojao takav kompleks visokog stupnja, koji je i te kako bio potreban samoj regiji.

* Može li se reći kako su ovim projektom kulturne vrijednosti postale dijelom svakodnevnog života najšireg broja građana Pečuha?

– Centar Kodály je uveliko doprinio tome da kulturne vrijednosti, koje građanima i posjetiteljima Pečuha, ni do tada nisu bile strane,  postanu dijelom svakodnevnog života Pečuha.

Pod okriljem ustanova Uprave Zsolnayeve baštine, neprofitnog d.o.o.-a odvija se godišnje 3000 programa, dok broj posjetitelja nadmašuje 420 000.

* Što možete navesti kao najveće prednosti titule Europska prijestolnica kulture?

– Najveće prednosti titule Europska prijestolnica kulture su točke koje se odnose na infrastrukturalne promjene, kao i realiziranje projekata: Zsolnayeva kulturna četvrt, Centar Kodály, izgradnja Centra za  posjetitelje Cella Septichora (nove informacijske točke Svjetske baštine Pečuha), izgradnja infrastrukturalne mreže centra grada.

Najbitniji čimbenik cijelog projekta je stvaranje novih radnih mjesta i implentiranje gore nevedenih institucija u turističko-gospodarstveni tok same baranjske županije.

* Kakva je suradnja s Gradom Osijekom i njegovim kulturnim ustanovama? Jeste li spremni na suradnju i pomoć Osijeku u slučaju da postane Europskom prijestolnicom kulture?

– Suradnja s Gradom Osijekom je u posljednjih par godina jako napredovala, možemo reći da je ove godine jako osjetan „val“ gospodarskih i strateških susreta i sve je više događanja koji nas povezuju sa Gradom Osijekom.

U slučaju da Grad Osijek postane Europskom prijestolnicom kulture, općina Grada Pečuha, kao i kulturno- gospodarske institucije, i turističke organizacije će svakako pružiti pomoć Gradu Osijeku, na bilo koji način to  bude potrebno.

Za dublju suradnju, smatram da je  potrebno više foruma, workshop djelatnosti, kao i zajedničkih  projekata.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s