Vinko Vidmar

Vinko Vidmar, predsjednik Studentskog zbora Umjetničke akademije u Osijeku
Vinko Vidmar, predsjednik Studentskog zbora Umjetničke akademije u Osijeku

Potrebna je aktivna komunikacija i suradnja na regionalnoj, nacionalnoj i europskoj razini

* Je li potencijal Osijeka kao sveučilišnog grada dovoljno iskorišten u kandidaturi Osijeka za titulu Europska prijestolnica kulture?

– Postojeći kao i realizirani kulturni projekti na području Osječko-baranjske županije ukazuju na veliku aktivnost i odaziv Sveučilišta i studenata po tom pitanju.

Uz građanske inicijative tu su i gradske kulturne institucije koje pružaju mogućnost šire suradnje s udrugama, organizacijama pa i pojedincima te obrnuto.

Kao česti posjetitelj i inicijator kulturnih zbivanja, polažem velike nade u Osijek kao kandidata.

* Kada govorimo o suradnji sveučilišta s kulturnim institucijama, postoji li jasna kulturna politika i suradnja najšire platforme kulturnih dionika?

– Jasno je vidljiva komunikacija institucija kao i njihova suradnja kroz sam nastavni kadar Umjetničke akademije u Osijeku, primjerom članova osječkog HDLU-a koji su profesionalno vezani za instituciju kao i za sve studente. Ne bih se usudio to nazvati politikom zbog same nepopularnosti i averzije prema tom izrazu u zadnje vrijeme, time bih okarakterizirao sve institucije i nastavne kadrove lošima, što je u našem slučaju velika suprotnost.

 

* Ako postoji, navedite jedan temeljni problem osječke kulture.

– Na žalost, kao stalni problem koji nerijetko stvara poteškoće i zastoj rada na području kulture je manjak financijskih sredstava.

* Što vidite kao osječki kulturni identitet? Na koji ga način treba promicati na regionalnim, nacionalnim i europskim razinama?

– Korijeni i oblici područja Osječko-baranjske županije su poprilično raznoliki i teško mi je izdvojiti segment koji bih predložio. Komplicirano je dati odgovor zbog raznolikosti porijekla i oblika kulturnih zapisa, tragova i same arhitekture grada Osijeka.

* Što bi Osijek, a onda i Umjetnička akademija te Studentski zbor, dobili titulom Europska prijestolnica kulture? Koje su njezine prednosti?

– Svakako će produljiti i proširiti razdoblje kao i prostor kulturnih zbivanja te samu realizaciju koja će zahvatiti širi broj građana. Ujedno bi dobili priliku da pokažu na svim razinama svoju aktivnost te pojačaju infrastrukturu. Vjerujem kako bi se svi navedeni popeli na veću razinu te ju dosadašnjim iskustvom uspješno zadržali.

* Što je potrebno u Osijeku izgraditi, odnosno koje infrastrukturne projekte pokrenuti kako bismo opravdali ovu titulu?

– Ne bih se usudio izdvojiti jedan ili nekoliko prijedloga, nego bih naglasio potrebitost aktivne komunikacije i suradnje na regionalnoj, nacionalnoj i europskoj razini. Time bi osigurali siguran napredak kao i razvijanje razine projekata te trajnu dobrobit samih institucija vezanih suradnjom.

* Što Osijeku treba ostati nakon 2020.?

– Polazeći od sebe, prvobitno bih izdvojio stečeno iskustvo te infrastrukturu održivu pouzdanim kadrom, široku suradnju na svim razinama te samoodržive projekte.