Tatjana Bertok Zupković

tatjana bertok_1
Tatjana Bertok Zupković, glumica i profesorica Umjetničke akademije u Osijeku

Kada se pokrene gospodarstvo pokrenut će se proizvodnja, a samim tim i financiranje kulture

* Imate puno iskustva u radu s djecom, mladima i studentima na Umjetničkoj akademiji. Jesu li oni potencijal kulturne djelatnosti Osijeka ili ima još neistraženih i dovoljno neiskorištenih njezinih dijelova?

– Da, od 2007. radim na sa studentima glume i lutkarstva i ono što mogu reći za našu akademiju je to da smo mi jedina akademija u Hrvatskoj koja ima lutkarstvo koje je svakako njezin brend kojega trebamo njegovati i podržavati od strane svih institucija koje nam u tome mogu pomoći da bi postali i brend samog grada Osijeka.

A naši studenti  su  i sami  pokretači i nositelji kreativne struje i sile ne samo na našem području nego i na područjima van naše zemlje.

* Smatrate li da postoji jasna kulturna politika i suradnja najšire platforme kulturnih dionika? Zašto je ona važna?

– Ne mogu vam točno na to odgovoriti jer nisam niti u jednom od upravljačkih tijela bilo koje institucije pa ne mogu znati točne podatke.  Mogu govoriti o dojmu koji na mene ostavljaju različiti projekti koji se događaju u gradu. Mislim da se stvari pokreću na bolje. Ima  koncerata,  izložbi, predstava, muzeji su oživjeli… mnoštvo je ljudi koji se bave kulturom. Mislim da je osnovni problem financijski ne samo u gradu nego i u državi. Jer riba od glave smrdi.

Kada se pokrene gospodarstvo pokrenut će se proizvodnja, a samim tim i financiranje kulture koje je sada apsolutno u drugom planu.

Suradnja među kulturnim institucijama postoji iako bi mogla biti i bolja. Uvijek može bolje. Mogu govoriti, naravno, samo vezano za svoju struku. Umjetnička akademija u Osijeku imala je suradnju s Muzejom grada, HNK i UAOS naravno surađuju, tu se nalaze budući djelatnici itd.

* Ako postoji, koji je temeljan problem osječke kulture?

– Iz moje perspektive pažljivije bi trebali razmatrati  u što se ulaže i potrebna je čvršća i konkretnija suradnja. Mi to na Akademiji činimo: tri naša odsjeka sjajno surađuju i rade projekte.

* Osječki HNK i Dječje kazalište u Osijeku predvodnici su kulturnih događanja. No, kako učiniti kulturne vrijednosti dijelom svakodnevnog života najšireg broja Osječana?

– Teško je naći shemu po kojoj bi to učinili. Grad čine ljudi  koji imaju različite interese. Treba u gradu biti zanimljivih različitih sadržaja i na taj način će se naći za svakoga ponešto. Netko ne voli otići u kazalište, ali će otići na izložbu itd. Isto tako treba aktivirati i uključiti mlade na kojima počiva naša budućnost.

Ono što ja želim, kao i mnogi u gradu, je Kazalište za mlade jer bi time Umjetnička akademija dobila scenu koja nam je neophodna, mladi bi imali prostor za kreativnost i rad.

* Što prepoznajete kao osječki kulturni identitet? Prepoznaju li ga takvim i drugi?

– Prepoznavanje Osječana van našeg grada je u našem karakterističnom jeziku što je ekipa pametno  i iskoristila kao brend grada: lega-lega i mislim da ih treba podržati.

Kulturni  identitet bi mogli pojačati  kroz festivale i smotre kojima bi se trebalo dati mnogo više propagande i raditi na samom marketingu tako da odjeknu i dovedu goste i van naše zemlje.

* Što bi Osijek dobio titulom Europska prijestolnica kulture? Koje su njezine prednosti?

– Osijek je prekrasan. Ima lijep vizualni identitet grada, imamo spomenikae prošlosti, Tvrđu, kazališta… ima se u njemu što vidjeti.  Potrebno je sve to dovesti na viši nivo, a za to nam nedostaje novca.

Ponekad je problem i ako imamo krive ljude na pravim pozicijama jer se tada ne događa ništa napredno.

Kada bismo dobili financijsku injekciju, s vremenom bi se grad i izgradio i poboljšao.

* U slučaju da se ovjenčamo ovom titulom, na raspolaganju će nam biti znatna sredstva za pokretanje različitih programa i izgradnju infrastrukture. Što je potrebno Osijeku?

– Svatko govori o onome što je njegov interes. Kako sam već rekla treba nam  Kazalište za mladu publiku, financijska pomoć kazalištima koja bi omogućila promociju grada i kazališta i van države, pomoć Grada građanima za sređivanje fasada… Ima mnogo toga što bi se moglo poboljšati.

* Kako vi osobno možete unaprijediti kulturu grada? Koji su Vam planovi u organizacijskom razvoju i podizanju kapaciteta?

– Ja nisam u poziciji nikakve velike  organizacije kulture u gradu. Ono čime se bavim jesu mladi koji će nadam se s vremenom doći u poziciju odlučivanja i učiniti dobre poteze za razvoj kulture u Osijeku .

I ja sama kao glumica radim profesionalno i predano svoj posao i  na taj način sudjelujem u podizanju kvalitete predstava kao i samog kazališta.

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s