Ručak svaki dan

Moćni, nebeski sadržaji umjetnosti s jednostavnoću i lakoćom trebaju se približiti čovjekovoj potrebi.

Prije nekoliko godina, u petrogradskom hotelu nedaleko Nevskog prospekta doživio sam jedan od nezaboravnih prizora od kojih se sastoji život. Na našem katu, u širokom predvorju iz kojega su se račvali hodnici, često je u izlizanoj baršunastoj fotelji sjedila mlađahna prodavačica ljubavi. I kad god bi tu ilegalku zapala smjena, obavezno je čitala knjigu. Nisam bio nepristojan i zavirivao da saznam što čita dok čeka mušterije. Posve nebitno je li riječ o Tolstoju, Čehovu ili kakvom suvremenom ruskom pulpu – žena je čitala. Ljubav na ponudi i raskriljena knjiga. Scena od koje srce zaigra.

Sjetih se te načitane udarnice (u koje je vjerojatno više zdrave želje za znanjem nego u mnogih samoprozvanih kulturnjačkih svetaca) dok ovdje pratim živa i pametna razmišljanja troje umjetnika: sopranistice Danijele Pintarić, basa Berislava Puškarića i redatelja Ivana Kristijana Majića. Naime, svo troje upozoravaju da su pseudoelitističke kule od slonovače -ispražnjene od sadržaja a kaćiperski obuzete formom- poguban alat za još veći društveni sunovrat na dno.

Atrofiju uma, neobrazovanost i opću atmosferu nekulture, često baš egoistično shvaćena umjetnost (kao rezervat za izabranu kastu) znade još više zacementirati. Pritom se Pintarićeva, Puškarić i Majić nikako ne zalažu za spuštanje kriterija. Naprotiv, plediraju da se moćni, nebeski sadržaji umjetnosti s jednostavnoću i lakoćom približe čovjekovoj potrebi.

 

Davor Špišić
Davor Špišić

„Osijek je oduvijek bio grad operete i mjuzikla, a te su forme u zadnje vrijeme zanemarene, iako ih je osječka publika željna. Izvođački su vrlo zahtjevne i izazov su svakom glumcu, pjevaču i plesaču,  a istovremeno su publici bliske i pripadaju osječkoj kulturnoj tradiciji. Njihov veliki povratak značio bi ne samo povratak nekadašnjeg kulturnog identiteta Osijeka nego i povratak publici, ‘običnom’ čovjeku željnom kulturnih sadržaja koji su mu bliski, ne zanemarujući pritom umjetnički dojam i ukus zahtjevnije publike“, zalaže se šarmantna diva Danijela Pintarić i alarmira: „Ljubav prema umjetnosti nas je sve dovela tu gdje jesmo, kada se to pretvorilo u sajam taštine i hranjenje ega?“

I Puškarić upozorava: „Ni od jedne kulturne ili akademske institucije nije dobro raditi samodopadni i samodostatni bastion dovoljan sam sebi. Kultura spaja, ne razdvaja, zar ne?! To je ono što ljudi trebaju osvijestiti. Gledajući na umjetnost i kulturu kao duhovnu hranu, zašto ne bismo ‘na trpezi’ imali raznolik(ij)e okuse, bar svaki drugi dan, a ne samo jednom tjedno, na ‘nedjeljnom ručku’?“

Majić, pak, odlučno podsjeća da kultura nije ekskluziva nego dio svakodnevice čovjeka: „U određenim oblicima treba biti prisutna i na tržnici, tramvajskoj stanici, na javnim površinama… Treba se svjesno okrenuti i uspostaviti komunikaciju, kroz kulturu sa zajednicom. To ne znači podilaziti publici, već obrnuto – pronaći u njoj iskonsku, iskrenu znatiželju i onda dati na nju odgovor. Tako kultura postaje potreba jednako kao i hrana, ili odmor. Kultura mora biti dio i odraz našeg života.“

Putujete li vlakom iz Londona u Stradford-upon-Avon, rodno mjesto Williama Shakespearea, izravnom linijom stižete za nekih sat i pol. Jednog julskog dana 2006. (zbog nekakvih pružnih rekonstrukcija) za tu istu dionicu trebalo nam je skoro pet sati, s brojnim lokalnim presjedanjima. I baš nitko se, na tom putešestviju nije nervirao, osim jednog Japanca s himalajskim ruksakom. Nervozno je cupkao po vagonu, stalno pogledavajući na sat, jer vrijeme, dođavola, neumitno teče.

Opću živost turneji davali su studenti. Ukrcavali su se u Readingu i Oxfordu, šlatajući se usput, naduvani, puni piva i dobre volje. Baš onako, u navijačkim kolonama, hrlili su prema rodnoj Shakespeareovoj kući. Kao na obećani tulum. I znate što, siguran sam da im je stari dobri Will odnekud oduševljeno namigivao.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s