Pohlepa žabokrečine

Alternativna scena uzbudljiv je rasadnik identiteta kojim se društvena zajednica čuva da ne ubuđavi.

Često zaboravljamo koliko opasna žabokrečina može biti. Za jedan kvart, grad ili zemlju. Potcjenjujemo njenu prilagodljivost i brze metastaze. Na žabokrečinu olako odmahujemo rukom, kao, imamo mi prečih problema. A ona se, gora od najgoreg mutanta, useljava i širi, namješta život po svome. Otporna je kao vanvremenska plijesan i nju ne možete tek tako prekrečiti. Izbit će ispod svježih polikolora prije nego se nadate.

Žabokrečina duha je valjda najgora sojta iz njene razgranate porodice, a osobito ju odlikuje pohlepa.

Niti jedan ozbilniji dijalog grada s vlastitim građanima i okolnim bližim i daljim svijetom, ne smije zanemariti činjenicu da barska ustajalost žabokrečine ne podnosi nikakvu kinetičku energiju. Ili preciznije: žabokrečina se panično boji bilo kakve bujice. Osijek tu opasnost ponekad, u svojim razvojnim ili nazdnim ciklusima, lagodno zanemaruje. Kao i Hrvatska, uostalom. A ne bi smjeli. Žabokrečinu se iskrčuje, od nje se mukotrpno liječi, svakodnevno, iz sata u sat.
Kao što, govoreći o kandidaturama za krunu europskog grada-kultera, drugarski upozorava vispreni guru, novinar i pisac Predrag Lucić: „Negdje je upalilo savršeno. No, negdje su bili naprosto pohlepni i iracionalni pa su napravili nerezonsku infrastrukturu, potrošili pare i od sve te kulturne priče koja bi trebala biti najvažnija, kreativna, stvaralačka, interakcijska nije ostalo ništa. Nakon toga su se u sve uvukli financijski repovi u ovim inače prefinanciranim vremenima.

Kultura je kod nas tradicionalno korupcijski sumnjivo područje. Postoji uhodani sistem da se žabokrečina u kulturi iz godine u godinu financira u svim našim gradovima i na nivou države, da se ulupaju silni novci, a izložba se ne napravi, knjiga ne objavi, koncert ne održi.

Davor Špišić
Davor Špišić

Ali su zbog nečega na tom budžetskom spisku, dok se mlađi, kreativniji ljudi ne mogu probiti. Treba paziti i na to jer se u takvim situacijama pojavljuju potpuno nevjerojatni likovi u organima naše državne uprave. Treba paziti da oni nešto ne smuljaju. Nekada imate osjećaj da imamo posla s putujućim šibicarima. To su isti oni koji su u ratu i posljeratnoj obnovi vidjeli priliku da zavrnu lovu.“
Alternativna scena uvijek je onaj uzbudljiv rasadnik identiteta kojim se jedna društvena zajednica čuva da ne ubuđavi. I kad se ta njega kvalitetnog društvenog propuha zanemari, posljedice mogu biti strašno ozbiljne. Raduje me da na to skreće pažnju Matija Pavković, glasnogovornik osječkog Alternativnog kluba Epic, važnog punkta urbane gradske scene: „Bez predstavnika alternativne kulture postojala bi opasnost od vladavine jednoumlja, a povijest je puna primjera koliko to može biti opasno“.
Itekako. Mi smo se barem na Balkanu jednoumlja nagutali. I samo od nastupajućih generacija ovisi hoće li ga i dalje gutati. U ovim ili onim mimikrijskim dozama.
Pavković uočava koliko je nepostojanje stalne proizvodnje kulturnih dobara, najlakši put prema letargičnom tavorenju: „Napore treba usmjeriti prema mladeži. Grad treba sponzorirati prostore za probe, galerije, koncertne i kazališne prostore kako bi se iz toga izrodilo nešto suvremeno i prepoznatljivo.

Da bi Grad stvarno bio stvaratelj kulture mora dati uvjete onim luđacima koji nisu u Vrapču – talentiranim entuzijastima, da postanu novi brend grada. Treba ostati i reputacija Osijeka kao grada otvorenih vrata, uma i srca novim idejama, umjetnicima te projektima koji katkad možda zvuče i pomalo ludo.

Jako je bitno da shvatimo koliko je nasušno potreban ludizam o kojem govori Pavković. Ludistička, rizična nota koja razgoni svaku žabokrečinu. I stvara potentan grad.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s