Muzej nije grob

Imamo brutalnolijenu naviku da uništavamo sve do čega stignemo.

Ako vas put nanese u londonsku galeriju Tate Modern na desnoj obali Temze, sva vaša čula uživanja bit će opako napadnuta. Teško se kao kupac ulaznice možete izjasniti što je impresivnije – brutalno zamamni sadržaji ili forma, logistika i splet pratećih programa, u kojima su ti sadržaji servirani. Briljantno useljena u napuštenu elektranu iz 1947. (majstorsku rekonstrukciju, sa znalački pomilovanim i ukomponiranim starim generatorom, obavio je švicarski tandem superstarovskih arhitekata Jacques Herzog & Pierre de Meuron) ova instituacija predstavlja moćan primjer revitaliziranja nove vrijednosti. Za razliku od naše brutalnolijene navike da uništavamo sve do čega stignemo.

Da ništa ne pada stihijski s neba, nego je inspiracija plod dijakronijskih napora, shvatite to dok fotografirate impresivnu vizuru koja struji preko Millennium Bridgea, sličnog ribljem skeletu, spaja kupolu katedrale Svetoga Pavla na lijevoj obali i tornja Tate Modern na desnoj, umrežavajući razdoblja i nadahnuća.

Kako prokleto dobro i milijunima godina udaljeno od naših sadomazohističkih običaja da prezremo dijakroniju.

Davor Špišić
Davor Špišić

Govoreći o potrebi rifrešanja muzealnih aktivnosti i spominjući hvalevrijedne žive manifestacije poput Noći muzeja, Valentina Radoš, kustosica u osječkom Muzeju likovnih umjetnosti, ukazuje na neke paradokse koji još uvijek arhaično tumače ulogu ovih značajnih punktova po zdravlje jednog društva. „Postoji dosta raširen dojam da muzeji nisu otvoreni za sve građane, odnosno da se mnogi možda pomalo ‘plaše’ i vjeruju da mjesta kulture nisu ‘za njih’, neki se čak žale da su kulturne institucije zatvorene i same sebi svrha“, veli kustosica Radoš: „Nažalost, primjećujem i kod mnogih ‘kulturnjaka’ zatvorenost i jednu vrstu otpora prema takvim vrstama manifestacija. Često čujem stav da se kultura na taj način komercijalizira ili devalorizira. To naravno nije istina. Manifestacije kao što je Noć muzeja dozvoljava nam slobodu osmišljavanja programa koji može privući širu publiku od one tradicionalne ‘muzejske’.

Muzej nikako ne smije biti ‘groblje’ gdje se stvari izlažu kao mrtva materija. Kultura, u našem slučaju likovna umjetnost živa je supstanca i na nama je da je kao takvu i prenesemo.“

Kada sam u ljeto 2006. uživao u spektakularnoj retrospektivi ruskog modernista Vasilija Kandinskog postavljenoj u Tate Modern, jednako mi je uzbudljivo bilo pratiti zbivanja u razigrano opremljenom dječjem odjeljku. Ondje su klinci, uz servirane im alate, štafelaje i boje, a sve na radost „predahnutih“ roditelja, žovijalno mrljali po sebi i platnima – zasigurno stvarajući klice budućih remek-djela.
„Kao što je poznato, mnoge kulturne institucije u gradu u mukama su s manjkom prostora, a u isto vrijeme vrijedna arhitektonska baština, koja je u svijetu prepoznata kao kulturni potencijal, zjapi prazna ili zapuštena. To su vrijedni objekti rezidencijalne i industrijske baštine, često na dobrim lokacijama.

Jedna moja želja je interdisciplinarni prostor, nazovimo je kulturni centar, gdje bi se pod istim krovom nudio široki spektar kulture: od prostora za izložbe i razne kreativne radionice, ateljei, studiji za glazbu i ples, kazalište, knjižnica, art shop koji prodaje lokani dizajn, kafići…

Popis je dugačak!“ sanja kustosica Radoš a zapravo je održivo realna: „Lijepo mi je zamisliti prostor gdje bi se građani mogli sastajati i biti okruženi svom tom kreativnom snagom.“
Ispada da je nama lakše uvlačiti se u grobove, zagrobne živote i mrtve kapitale. Ispada da je tako lakše tavoriti a sve po principu: nit’ brige, nit’ pameti.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s