Kruh i sol

Stelina misija se ne iscrpljuje u pukom prenošenju udžbeničkog gradiva, nego u stalnom istraživanju vrlina i bespoštednom iskorjenjivanju mana jednog društva

Mora da je strašna tlaka živjeti od onoga što mrziš ili jedva podnosiš i rutinski otaljavaš. Naprotiv, mora biti nebeska sreća kad ti je profesija životno poslanje. Mala svakodnevna misija koju nudiš kao sol i kruh u zla vremena. Nema sumnje, Stela Macakanja Baćić ubraja se u skupinu posvećenika koji ne haju što je odzvonio kraj radnog vremena, nego posao doslovce nose kući, pod kožom, njegujući i podižući duše koje su joj povjerene.
Profesorica hrvatskog jezika i književnosti na osječkoj Graditeljsko-geodetskoj školi samozatajno nadilazi ona isprazna političarska laprdanja o reformama školskih programa. Njezine su nesebične svakodnevne bitke za obrazovanje, znanje i odgoj, marljivo ugrađene u jedan cilj: život dostojan čovjeka. I obratno: hrabrenje čovjeka dostojnog života. Stelina misija se ne iscrpljuje u pukom prenošenju udžbeničkog gradiva, nego u stalnom istraživanju vrlina i bespoštednom iskorjenjivanju mana jednog društva. Zato se profesorica Macakanja Baćić sa svojom dramskom družinom koju vodi u okviru Graditeljsko-geodetske škole, bavi važnim pitanjima življenja.

Tako su prije dvije godine predstavom „MegaBajt“ iskazali snažan umjetnički protest nasilju u obitelji i vršnjačkom nasilju, brutalnostima koje često imaju zajednički kod uzroka i posljedica. Stela iznimno ozbiljno shvaća edukacijsku ulogu učeničkog stvaralaštva, pedagoški i ljudski ih ohrabrujući da se ozbiljno zagledaju u mučne sjene ovdašnjeg društva.

Davor Špišić
Davor Špišić

Nedavno je pošla i korak dalje, osnovavši udrugu Atelier Artist, urbani inkubator u kojem bi se te ustreptale žudnje graditeljstva još intenzivnije grijale. “Već dulje vrijeme razmišljam o edukativnim programima, primjerice o emocionalnom osnaživanju djece i mladih, nenasilnoj komunikaciji, promoviranju ljudskih prava ili obrazovanju za demokratsko građanstvo, kako ih i na koji način, što kreativnije provoditi s današnjim mladim čovjekom. Kreativno pismo, pokret, drama, film, fotografija… postoje li bolji alati za izražavanje svojih misli, stavova i osjećaja? Meni osobno, ne“, objašnjava Stela Macakanja Baćić razloge pokretanja Ateliera Artist.

Uz profesionalnu pomoć glumice Nikoline Baškarad (koja na iskustvima svjetskih teškaša kao što su Artaud, Stanislavski, Michael Chekhov, Grotowski, vodi Školu glume) Stela polaznike vodi kroz interaktivno i iskustveno učenje, razvijanje vještine odgovornog i slobodoumnog mišljenja, izražavanja stavova, slušanja i uvažavanja drugoga…

„Moja ekipica trenutno radi na multimedijalnoj predstavi, koja je tematski vezana za problem masovnih odlazaka njihove generacije iz našeg grada“, navodi Stela još jednu mučnu i bolnu temu o kojoj sa svojim mladim prijateljima želi govoriti. I ona nesumnjivo zna koji su naši najdragocjeniji nepresušni resursi: “Najveći potencijal kulturne djelatnosti vidim u ljudskom potencijalu, s naglaskom na mlade. Mladima samo treba dati poticaj i prostor da se izraze, a oni uvijek mogu ponuditi nešto novo. Takav potencijal, ljudski, nikada ne može biti dovoljno iskorišten.“
Stela jednostavno ne namjerava mlade ljude prepustiti ulici ili društvu bešćutne potrošne banalnosti. Ona je iskonska graditeljica i njezini su temelji samurajski sigurni od potresa.