Ego kocke grada

Osijek je previše dopustio da mu se nametne neprirodno nasilno stvoreno lice palanačke letargije, izmaknutih šansi, oronule perspektive i kloake netalasanja.

Imam jednu davnašnju želju: jako bih volio bih živjeti u gradu kojeg grade Mario Romulić i Dražen Stojčić. Ovaj dvojac turbourbanih terenaca već dugo i strpljivo radi na baušteli jedne nove renesanse Osijeka. Dobro, meni u dokumentima piše osječka adresa, ali taj grad veze nema s onim gradom koji paralelno živi u urbanim legendama Romulićevih i Stojčićevih digitalnih mašina. Profesionalni fotkeri iskovali su ga naizgled u virtualnom svijetu memoriranom na tvrdim diskovima ili mrežnim oblacima, ali zapravo je realnost posve obrnuta.

Istina u koju želim vjerovati, a Stojčić & Romulić me samo učvršćuju u toj mantri, jeste da ulice po kojima trošimo našu stvarnost nisu pravo lice i duša Osijeka.

Prave mogućnosti jednog živog urbanog organizma (ako iskreno zavirimo u kadrove Romulićevih i Stojčićevih objektiva, uvjerit ćemo se) kriju se u njegovoj vibrantnoj sposobnosti da istovremeno bude nježan i gizdav od romantične prošlosti i nabrijan od budućnosti koju želi sad i odmah. Montažni rezovi osječke evolucije u širom otvorenim očima Romulića i Stojčića jednakom strašću vjeruju u njegov barokni ili secesijski san kao i njegove futurističke vizure.

Davor Špišić
Davor Špišić

Međutim, problem je što je ovaj grad nedovoljno svjestan svoga proizvodnog, kreativnog ega i one pozitivne pokretačke narcisoidnosti. Previše je dopustio da mu se nametne neprirodno nasilno stvoreno lice palanačke letargije, izmaknutih šansi, oronule perspektive i kloake netalasanja.

„Tvrđa je savršen simbol trenutne situacije po pitanju kulture u Osijeku: ogroman prostorni i ljudski potencijal, bogata povijest, nesporna privlačnost i nažalost – zapuštenost“, točno dijagnosticiraju Romulić i Stojčić najopakiji trn u rani grada: ZAPUŠTENOST!

I to prije svega onu mentalnu, u glavama koje su odustale od pravog lica ovog grada. „Stoga smo skloniji reći da bi presudno za dobijanje titule Europske prijestolnice kulture moglo biti upravo ono čega Osijek nema, a mogao bi i želio bi imati! Naš najveći potencijal jest neiskorišteni potencijal i fokus kandidature treba biti upravo na tome da bi titula za Osijek otvorila mogućnost jednog novog kulturnog uzleta“, kažu Mario i Dražen, fajteri laki na slikovnom okidaču neslućenih mogućnosti. I još predlažu efikasan recept za urbanu održivost: „Smatramo da je za jednu urbanu cjelinu potrebno stvarati nove i revitalizirati stare kulturne potencijale.“
O tom smislenom miksu nezapuštanja, revaloriziranja starih kapitala i stvaralaštva novih, govori i arhitekt Oliver Grigić, ravnatelj Zavoda za prostorno uređenje Osječko-baranjske županije.

On stručno podsjeća da osječko arhitektonsko naslijeđe „ne prestaje sa Secesijom nego se proteže sve do današnjih dana. Premalo se vrednuje period Moderne i urbanističko – arhitektonska dostignuća novijeg doba.“

Grigić također upozorava na neke apsurde očigledne indolencije prema brendirajućem blagu nadohvat ruke: „Osijek je zbog svog položaja i značenja u vrijeme Turaka dobio jedno od tadašnjih svjetskih čuda, Sulejmanov most. Potencijali te činjenice i njena vrijednost nisu nikada bili dovoljno prepoznati i iskorišteni u kulturne i turističke svrhe. To je najznačajniji element koji je kao rezultat geografske smještenosti definirao povijest, značaj i razvoj grada.“
Negdje bi ova zamamna povijesna faktografija bila pretvorena u medijsku meku, a ne u trulež s kojom nitko ne zna što bi. Ali to je tako kad je zamrla svijest o pozitivnom egu stvaranja. A kad nema kristalne svijesti, nema ni planova. Ili kako ističe Grigić: „Ne moramo daleko ići da vidimo što se može napraviti. Pečuh je preko ceste…“

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s