Ina Marić

Ina Marić, ravnateljica Škole primjenjene umjetnosti i dizajna
Ina Marić, ravnateljica Škole primjenjene umjetnosti i dizajna

Okosnicu i pravi potencijal čine ljudi i njihova sposobnost, kreativnost, ljubav, optimizam i dobra volja

* Gdje vidite Školu primjenjene umjetnosti i dizajna kada govorimo o kandidaturi Osijeka za Europsku prijestolnicu kulture? Kako Vaša škola i njezini učenici mogu unaprijediti kulturu grada?

– Škola primijenjene umjetnosti i dizajna Osijek jedina je škola u regiji koja nudi srednjoškolsko obrazovanje u području likovne umjetnosti i dizajna te kao takva ima jedinstven profil Škole koji je prepoznatljiv i cijenjen kako od učenika, roditelja tako i od struke i lokalne zajednice.

Škola nudi učenicima  izbor sedam različitih smjerova: aranžersko-scenografski dizajn, dizajn odjeće, dizajn tekstila, dizajn unutrašnje arhitekture, grafički dizajn, kiparski dizajn i slikarski dizajn. Učenici tijekom četverogodišnjeg obrazovanja prolaze bogat i stručan nastavni program koji izvode brojni akademski umjetnici, a sve to u odličnim materijalnim uvjetima koji im osiguravaju okušavanje u svim tehnikama u području likovne i primijenjene umjetnosti i dizajna. Učenicima se pruža mogućnost sudjelovanja u mnogobrojnim izvannastavnim i izvanškolskim aktivnostima i projektima, terenskoj  nastavi  te učenje i stvaranje po modelu i uzoru.

* Učenici Vaše škole često sudjeluju na oslikavanju gradskih zidova i starih građevina kao što je donjogradska Kožara. Vidite li u tome jedan od načina da se kulturne vrijednosti učine dijelom svakodnevnog života najšireg broja Osječana?

– Dizajn je prisutan u svim segmentima našega  života tako da svi unutrašnji i vanjski prostori, kao i svaki predmet koji dotaknemo mogu biti tretirani kao likovna podloga. To otvara brojne mogućnosti za suradnje koje za cilj imaju kulturne vrijednosti učiniti dijelom svakodnevnog života građana Osijeka. Upravo to učenici naše škole, pod budnim okom svojih profesora, već dugo i intenzivno čine.

Učenički radovi redovito pronalaze svoja mjesta na zidovima, pročeljima zgrada, plakatima, izložbama i priredbama, u trgovinama, internetskim stranicama, časopisima i slično.

Škola polaže  veliku pozornost na  promociju učeničkih radova i poticanje poduzetništva kod učenika. U Školi djeluje Učenička zadruga „L.U.D.“ (kratica za likovnu umjetnost i dizajn) koja još više  razvija kreativne sposobnosti i poduzetničke kompetencije učenika. Pa tako učenici izrađuju niz unikatnih ukrasnih i uporabnih predmeta u različitim materijalima te prepoznatljive osječke motive ugrađuju maštovito i raznim tehnikama u suvenire. U Školi se nalazi i Suvenirnica u kojoj se izlažu izrađeni uradci dostupni za kupnju, no često su izloženi i u drugim gradskim prostorima: trgovačkim centrima i sajmovima.

* Imate li kakve planove za napredak, a što bi pridonjelo i Osijeku kao možda budućoj Europskoj prijestolnici kulture?

– Škola planira daljnji razvoj u vidu oplemenjivanja, širenja i funkcionalnog iskorištavanja svoga prostora.  Naime, zgrada Škole okružena je velikom travnatom površinom na kojoj bi se mogao izgraditi park, koji bi u toplim mjesecima mogao poslužiti i kao prostor za odvijanje izvanučioničke nastave, osobito iz područja likovne umjetnosti i dizajna. Radni prostori, koji bi bili natkriveni sjenicama i opremljeni fiksiranim stolovima, klupama i sjedalicama, poslužili bi kao otvoreni ateljei za nastavu. Posađeno visoko raslinje bi također imalo funkciju zaštite od sunca, ali bi i u ekološkom smislu oplemenili dio grada koji postaje iz dana u dan sve više ispunjen urbanom infrastrukturom.

Ovakav “zeleni otok” postao bi produžena i otvorena učionica/atelje, koja se vremenom može pretvoriti i u park skulptura, mozaika i ostalih učeničkih uradaka koji mogu boraviti u eksterijeru. Ovako prilagođen prostor mogao bi poslužiti za održavanje likovnih radionica otvorenih za javnost.

Osim ovih izmjena, na tom prostoru mogla bi se postaviti i pozornica koja bi poslužila za odvijanje predstava, performansa, koncerata i modnih revija.
Škola posjeduje kvalitetan izložbeni prostor u kojemu često organizira otvorenja izložbi ne samo naših učenika i profesora, nego i uvaženih gostiju. Bilo bi korisno naše galerije  priključiti pod upravu Gradskih galerija kako bi se time dodatno oživjela kulturna događanja u  Gradu. Uz Gornju galeriju  nalazi se neiskorišteni tavanski prostor čijim bi se uređenjem dobilo mjesto pogodno za stalni postav najkvalitetnijih učeničkih radova i prostor za pohranjivanje istih (depo).
U Školi se nalazi i prostor pogodan za uređenje multimedijalne učionice opremljene projektorom, računalom, foto aparatom i kamerom u svrhu ostvarivanja teorijske i praktične nastave novih medija (fotografija, video, animacija), ali i javnih projekcija raznih filmova umjetničkog žanra.

* Osvojimo li ovu prestižnu titulu, na raspolaganju će nam biti milijuni eura za pokretanje različitih programa i izgradnju infrastrukture. Kakve projekte vi imate u planu?

– Osim ovih smjernica razvoja Škole u odgovoru gore, profesori su osmislili niz projekata kojima bi Škola pomogla u realizaciji kandidature svoga grada za Europsku prijestolnicu kulture 2020.godine:
Park skulptura – Škola primijenjene umjetnosti i dizajna Osijek uključila bi se u projekt  Zelenih Hrvatske na izgradnji botaničkog vrta na lijevoj obali Drave. Kiparski odjel Škole izradio bi drvene skulpture koje bi postale integrirani dio botaničkog vrta. Kroz postavljanje drvenih skulptura u živi botanički vrt cilj je pokazati kako i posječeno drvo može oživjeti kroz umjetnički izričaj.

Snježna kugla – Instalacija velike snježne kugle bila bi postavljena u središtu glavnog osječkog trga, za vrijeme zimskih mjeseci, na mjestu fontane.

Snježna kugla služila bi kao instalacija, odnosno pokazatelj kulturnih znamenitosti Osijeka, ali i kao turistička atrakcija te božićna dekoracija samoga grada.

Sama kugla bila bi izrađena od materijala pogodnog zimskim vremenskim uvjetima  te sigurnog za građane, dok bi postolje (koje se nalazi i kod malih snježnih kugli) bio prekriveni prostor za tehniku koja je potrebna za postizanje dojma snježne kugle (ventilatori koji bi podizali umjetni snijeg). Unutar same kugle, nalazile bi se znamenitosti Osijeka (Pješački most, Konkatedrala, Tvrđa…). Samu tehničku stranu te detaljnije planove vezane uz ovu instalaciju, ukoliko se pokaže dobrom idejom za Grad Osijek, izradili bismo u suradnji sa stručnjacima pojedinih područja kao i sa sigurnosne strane.

Oslikane table – Na relaciji od Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek do ulaza u Tvrđu postavile bi se oslikane table (u oba smjera) koje bi slikovito prikazivale povijest grada od nastanka do sadašnjosti. Obje strane tabli bile bi oslikane, prateći tako kretanje prolaznika.

Osijek – nekadašnji industrijski grad – Brojne osječke tvornice dio su prošlosti grada, a samim tim industrijska baština gotovo je nestala. Ispred nekadašnjih, ali i postojećih objekata (MIO, LIO, Drava, Kožara, Analit, Kandit, Saponia, Pivovara) u suradnji s vlasnicima i Gradom, izradili bi se spomenici koji bi podsjećali na industrijsku baštinu, vremenu kada je u Osijeku u pogonu bio velik broj tvornica. Tako bi se npr. ispred Kandita našao veliki slatkiš, ispred Drave – velika kutija šibica i td.

Osječki mjuzikl – Ovaj projekt integrira tri umjetnosti te zahtjeva suradnju s Umjetničkom akademijom (s kojom je u tom smislu i sklopljen pisani Sporazum), a  počiva na ideji stvaranja hrvatskih (osječkih) inačica Broadwayskih mjuzikala, odnosno igranih predstava Disneyeve produkcije.

Sintezom svih usmjerenja koja postoje u Školi može se osigurati čitav vizualni identitet jednog  kompleksnog projekta kao što je izrada mjuzikla, a u suradnji s Umjetničkom akademijom, odnosno dramskim i glazbenim odsjekom  taj se projekt zaokružuje i izvedbom.

Kao takav projekt se može uvrstiti u kulturna događanja u Gradu, kao što je ‘Osječko ljeto kulture’ te mnogi drugi.

Učenička likovna inicijativa – Postojeći je projekt u Školi koji je 2009. godine financirao Savjet mladih Osječko-baranjske županije. Učenici bi kroz njega predlagali i realizirali vizualna rješenja za obnavljanje i uljepšavanje zapuštenih pročelja zgrada i prolaza u svrhu oživljavanja pojedinih četvrti grada.
Ovim projektom želimo potaknuti mlade umjetnike (učenike) na suradnju kako sa svojim vršnjacima, tako i sa starijim i nemoćnim ljudima, a s ciljem razvoja kreativnosti i umjetničke osviještenosti među mladim ljudima. Učenici su nositelji umjetničkih radionica (likovno-kreativnih) koje  se ostvaruju u školskim prostorima, ali i izvan škole po cijelom Gradu.
Cilj je projekta ostvariti kvalitetnu suradnju učenika Škole s mladim, ali i starijim ljudima na području Grada i Županije. S obzirom na umjetničku crtu koja «oslikava» učenike nositelje projekta, suradnja  podrazumijeva integraciju svih čovjekovih razvojnih faza kako bi se izgubile razlike između mlađih, mladih, starijih i najstarijih, a sve u svrhu oplemenjivanja sredine u kojoj zajedno živimo.
Sve radionice odvijaju se pod vodstvom stručnih osoba (profesori likovne umjetnosti / akademski obrazovani likovni umjetnici). Afirmacijom svih polaznika radionica potvrdili smo konkretnim primjerom da svatko može učiniti nešto korisno i konstruktivno za zajednicu. Projektom se stvaraju ne samo trajni likovni uradci koji će oplemeniti prostore škola (primjerice murali), vrtića, domova, bolnica,  nego i veća humana i kulturna osviještenost unutar same zajednice.

Cilj nam je potaknuti mlade polaznike radionica da se i u budućnosti nastave baviti kreativnim, humanim i volonterskim radom.

Rezultati koji su polučeni na radionicama  javno se predstavljaju putem javnih tribina ili izložaba.
Iako je projekt predviđen kao višegodišnji, već je prva radionica po završetku pokazala svoje rezultate. Likovni radovi učenika trajno ostaju u vlasništvu institucije gdje su nastali, čime se estetski i kulturno obogaćuju i oplemenjuju. Zamišljen i kao poticaj svima da svi više surađujemo na obostranu korist, ovaj projekt bi svojom likovnom idejom okupio osobe iz različitih socijalnih, obrazovnih ili dobnih skupina.
Umjetnost, kreativnost, zajedništvo i  humanost brišu dobne granice, senzibilizirajući djecu i mlade za probleme osoba starije životne dobi, senzibiliziraju zdrave za probleme bolesnih i nemoćnih.

* Postoji li jasna kulturna politika i suradnja najšire platforme kulturnih dionika? Što je potrebno učiniti?

– Organizirana zajednica ljudi, bez obzira radi li se o plemenu, gradu, državi itd., ukoliko želi napredovati, mora imati jasnu viziju cilja koji teži postići. U tome je najvažnija uloga odgoj i obrazovanje novih naraštaja koje će ta vizija i taj cilj obvezivati na kvalitetno i sadržajno sudjelovanje u ostvarivanju zajedničkoga cilja. Za to je potrebna puno bolja koordinacija svih dionika kulturnoga života Grada jer i najveći talenti u bilo kojem području ljudskog stvaralaštva gube na svojoj vrijednosti ukoliko nisu integrirani u svoj društveni kontekst.

Previše pojedinačnih velikih ega koji ne mogu surađivati s drugima za dobrobit sredine u kojoj žive samo koče i onemogućavaju bilo kakav napredak.

A ljepota je uvijek u jednostavnosti koja krasi vrhunske intelektualce sa svim onim što  taj pojam podrazumijeva.

* Koji je osječki kulturni identitet? Na koji biste ga način vi promicali i zaštitili na regionalnim, nacionalnim i europskim razinama?

– Osijek ima puno potencijala koje treba iskoristiti za promicanje na regionalnim, nacionalnim i europskim razinama. Prije svega treba jasno definirati svoj kulturni identitet počevši od oživljavanja bogate povijesti koju ima (Tvrđa, secesijske zgrade…).

Treba staviti naglasak na optimalnu veličinu Grada za kvalitetan i relativno miran život građana uz  istovremenu dostupnost brojnih kulturnih ustanova koje su karakteristične za pravu urbanu sredinu.

* Prepoznaju li ga učenici vaše škole?

– Naši učenici vrlo rado sudjeluju u brojnim aktivnostima, suradnjama i projektima i mislim da su svjesni kako je u današnjem vremenu jako bitno prezentirati vlastite radove kako bi ih javnost primijetila i prepoznala određene kvalitete koje nude.  A kao mladi umjetnici, sve ono što nude javnosti može samo oplemeniti i uljepšati prostor koji nas sve okružuje.

Naravno da su potrebna financijska sredstva za sve aktivnosti u području kulture, no  okosnicu i pravi potencijal čine ljudi.

Njihova sposobnost, kreativnost, ljubav, optimizam i dobra volja.

4 Comments

  1. Da odmah rasteram maglu, ona nema pojma o umjetnosti…Da ima i sama bi ju radila.

  2. Ova žena je umjetnica u rastjerivanju kvalitetnih kadrova iz svoje škole i zapošljavanja podobnih mediokriteta. A i ovaj intervju je…hm. Suzdržat ću se.
    Gospođi treba objasniti da umjetnici nisu masa goveda koji trebaju jednako misliti i slušati nadređenog vizionara, već naravno, uglavnom egoistični, pojedinci. A ti pojedinci stvorili su najznačajnija umjetnička djela, i ne treba ih ekskomunicirati, kako predlaže stručnjakinja za kulturu.
    Jadna ta djeca tamo.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s