Davor Vrankić

Davor Vrankić, slikar
Davor Vrankić, slikar

Mogućnost odlučivanja treba dati pojedincima

* Zaslužuje li Osijek biti Europskom prijestolnicom kulture 2020. godine? Zbog čega?

– Osijek kao regionalni kulturni centar definitivno zaslužuje titulu Europske prijestolnice kulture 2020. godine zbog svoje bogate kulturne povijesti, kao i zbog sadašnjeg kulturnog potencijala.

* Na koji način u svijetu funkcioniraju gradovi koji se svojom veličinom ili geografskom smještenošću mogu usporediti s Osijekom? Kakva je njihova suradnja s velikim kulturnim središtima i velikim imenima u svijetu kulture?

– Nedavno sam izlagao u Epinalu, gradu na sjeverozapadu Francuske, koji je ujedno i glavni grad regije Vosges, a broji oko 50.000 stanovnika.  Grad posjeduje Muzej klasične i suvremene umjetnosti gdje su u stalnoj postavci Latour, Rembrandt, Louise Bourgeois, Tony Cragg, Sigmar Polke, Spoeri… Taj regionalni muzej je financiran jednim dijelom iz regionalnog fonda, a jednim od strane Ministarstva Kulture u Parizu. Regionalni muzeji suvremene umjetnosti i njihove kolekcije (FRAC) su sustavno formirani od 1980.godine kako bi regije dobile veće kulturno značenje u inače jako centraliziranom francuskom sistemu.

U Epinalu postoji i privatni kulturni centar “La plomberie” koji je ujedno i kulturna udruga tako da se većinski financira privatnom inicijativom, ali zbog svog važnog kulturnog djelovanja, subvencioniran je i od Ministarstva Kulture.

U tom prostoru se organiziraju kvalitetne izložbe renomiranih francuskih i stranih umjetnika.
Uz to, u gradu postoje i dvije, tri manje privatne galerije lokalnog tipa.

* Koliko izložbenih prostora imaju takvi gradovi? Naime, mnogi osječki proizvođači kulture ističu kako je potrebno još izložbenog prostora. Je li broj kvadrata neke galerije ekvivalent kvaliteti nekog umjetničkog djela?

– Smatram da je Osijeku svakako potrebno novih izložbenih prostora, no naravno pritome treba razmišljati na koji način će ti prostori funkcionirati i kako će se projekti financirati.

Veličina galerije ne garantira kvalitetu nekog umjetničkog djela, no istovremeno velik, reprezentativan prostor pruža veće mogućnosti u postavci izložbe i djelima naglašava njihovo značenje.

* Koliko je kulturi u bilo kojem njezinom segmentu važna podrška lokalne samouprave, jasna kulturna politika i suradnja najšire platforme kulturnih dionika?

– Sve što ste naveli je osnovna plaforma da bi sistem profunkcionirao, no nakon toga još je važnije osigurati kontinuitet tog procesa.

Bitno je mogućnost odlučivanja dati pojedincima koji uz dovoljno iskustva i odlučnosti imaju nove i jasne ideje, vizije,  te koji znaju kako se upravlja institucijama.

* Od Osijeka kao nekadašnjeg industrijskog grada ostale su mnoge prazne zgrade koje umjetnici često vide kao mjesto savršeno za performanse, predstave, koncerte, izložbe i druga umjetnička događanja. Jeste li i sami izlagali u takvom izložbenom prostoru? Treba li Osijek na sličan način iskoristiti takvu svoju arhitekturu ili graditi nove izložbene prostore, koncertne dvorane?

– Brojni su primjeri takvih prenamjenjenih prostora u svijetu, kao npr. londoski Tate ili Power Station of Art u Shanghaiu kojeg sam imao priliku nedavno posjetiti. Dobar je primjer i kuća umjetnosti Lauba u Zagrebu.

Prenamjenom dobivamo izvrsne vec postojeće prostore, i ujedno održavamo arhitektonsko kulturno nasljeđe. Svakako to ne isključuje izgradnju novih objekata, no šteta je u Osijeku ne iskoristiti vec postojeće prazne zgrade i dati im neko posve novo značenje.

Velik broj privatnih galerija često se smješta u bivše, napuštene tvornice, skladišta, dok se veći industrijski pogoni  transformiraju u prave umjetničke kvartove. Jedan od takvih prenamjenjenih prostora je gore navedena  “ La plomberie” u Epinalu gdje sam i sam izlagao.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s