Vinko Ručević

Vinko Ručević, vlasnik vinoteke Vinita, i jedan od organizatora WineOS festivala
Vinko Ručević, vlasnik vinoteke Vinita i glavni organizator WineOS festivala

Vjerujem da će ponovo zaživjeti vinski trg u Tvrđi

* Početkom prosinca održan je drugi po redu Festival vina, delicija i ugodnog življenja. Koliko danas kultura vina čini dio kulturnog identiteta Osijeka?

– Gledajući unazad nekoliko godina kultura vina ili kultura stola općenito raste svakim događanjem poput navedenog festivala vina. Ispred Hrvatskog sommelier kluba organizirali smo tečajeve za ugostitelje, ali i za sve enogastro ljubitelje i poznavatelje vina uopće i to su prvi mali koraci kako bi vino i kulturu stola postavili kao dio kulturnog identiteta Osijeka.

Prošlost nam govori da je u Osijeku bilo preko 300 restorana dok se danas može nabrojati poimence svaki te samo jedna vinoteka i wine bar. Ovo je pomalo i zabrinjavajući podatak ako znamo da se Osijek nalazi okružen vinogorjima i najvećim vinarijama u Hrvatskoj.

Vjerujem da će uskoro i ta slika promijeniti te da će ponovo zaživjeti vinski trg u Tvrđi, a svakim događanjem poput Osijek Wine Fest-a i sličnih manifestacija podiže se svijest o kulturi vina i kulturi stola uopće te su svakako događanja koja potiču na druženje što pomalo i nedostaje Osijeku.

* Na koji je način potrebno promicati taj dio kulturnog identiteta na regionalnim, nacionalnim i europskim razinama?

– Kroz događanja vezana uz vino poput festivala vina, vinskih sajmova, edukacija vinoljubaca i vinskih znatiželjnika, odlascima i obilascima nacionalnih i europskih sajmova te sudjelovanjem ne samo vinara već i vinskih entuzijasta gdje mogu steći nova iskustva i povratkom u Osijek dalje promicati ovaj oblik kulture. Nije potrebno otići daleko i uvjeriti se što rade susjedi jer upravo putovanjem i posjećivanjem drugih gradova možemo dobiti jasniju sliku gdje se nalazimo i što možemo promijeniti i poboljšati.

* Na koji se način može povezati eno-gastrologija s kulturnom ponudom? Je li taj potencijal iskorišten?

– Eno-gastro ponuda Grada Osijeka raste, ali je daleko od potencijala koji nas okružuje. Da bi sve funkcioniralo, pretpostavka je da bi svi morali napraviti određeni ustupak. Od vlasnika restorana i vinskih barova pa do krajnjih konzumenata i kupaca koji bi trebali prepoznati kvalitetu i tražiti upravo u navedenim mjestima.

Jednostavnim zakonom ponude i potražnje će se stvoriti uvjeti u kojima će se pokazati sav potencijal eno-gastro ponude koju Osijek može ponuditi.

No za sve je potreban i educiran konzument, ali i educirani vlasnici restorana i barova koji još nisu spremni napraviti iskorak naprijed. Upravo kroz festivale vina i delicija, enogastronomske edukacije i sommelierske tečajeve možemo stvoriti kritičnu masu koja će početi mijenjati trendove u našem gradu.

* Što je potrebno napraviti kako bi kulturne vrijednosti postale dijelom svakodnevnog života najšireg broja Osječana?

– Prije svega je potrebno promijeniti razmišljanja svakog pojedinca. Ono što se može primjetiti je da određeni broj naših sugrađana sudjeluje na gotovo svim manifestacijama i prati što se događa u gradu od koncerata, izložbi, sajmova i festivala pa do najjednostavnijih odlazaka u kino, kazalište ili slične priredbe. Nažalost, ovo je nešto što svatko od nas donosi iz kuće, odnosno potrebno je malo hrabrosti, volje i želje većini da se uključi i svakodnevne aktivnosti koje se događaju u Osijeku. Najlakše je reći da nema događaja i ostati kod kuće. Onaj tko se želi družiti će pronaći uvijek nešto zanimljivo što se događa i odabrati si aktivnost.

* Što bi Osijek mogao dobiti titulom Europska prijestolnica kulture? Koje su njezine prednosti?

– Svakako je najveća prednost u medijskom predstavljanju i privlačenju turista u Osijek. To će sigurno biti prvo vidljivo i mjerljivo, a već sada se može primjetiti sve veći broj dolazaka posebno stranih gostiju. Ono što pretpostavljam je da će biti i određenih ulaganja, ali kako nisam upoznat s detaljima neka ovo ostane samo kao vjera da će biti puno više prednosti nego li ih primjećujemo u ovom trenutku.

* Što u Osijeku treba izgraditi, odnosno koje infrastrukturne i programske projekte pokrenuti kako bismo opravdali ovu titulu?

– Osigurati adekvatno mjesto za održavanje sajmova i festivala.

Osijek u ovom trenutku ne posjeduje primjeren prostor za okupiti na jednom mjestu nekoliko tisuća posjetitelja što smo mogli svi doživjeti i na nedavno završenom festivalu vina i delicija Osijek Wine Fest kada je veći broj posjetitelja nažalost ostao izvan prostora.

Fizički više nije bilo moguće udovoljiti da svi zainteresirani uživaju u eno-gastro delicijama koje su bile ponuđene. Svakako bi bilo dobro posvetiti se edukaciji, posebno u eno-gastro sektoru gdje postoji ogroman potencijal.

* Prema Vašem mišljenju, što Osijeku treba ostati u godinama nakon 2020.?

– Ljudi. Mi koji smo rođeni u prelijepom Osijeku moramo ostati ovdje i raditi na tome da naš grad bude prijestolnica kulture prije i nakon 2020. godine!