Antonio Hočevar

Antonio Hočevar, predsjednik udruge Acting Like a Childe
Antonio Hočevar, predsjednik udruge Acting Like a Childe

Građani već vrlo dobro prepoznaju što je besmisleni vandalizam, a što neki oblik likovnog izražavanja

* Street art naljepnice kao i tzv. ‘paste up’ posteri originalan su oblik ulične umjetnosti. Kako su primljeni takvi “tragovi” vaše udruge na osječkim ulicama? Doživljavaju li ih Osječani još uvijek kao vandalizam? Što je potrebno kako bi ovaj oblik umjetnosti bio prihvaćen?

– Sudeći po reakcijama građana raznih dobi i slojeva društva, street art i graffiti kultura je prilično dobro prihvaćena u Osijeku. Građani već vrlo dobro prepoznaju što je besmisleni vandalizam, a što neki oblik likovnog izražavanja. Također, organizatori smo nekoliko vrlo posjećenih izložbi, što pokazuje da je ovaj vid umjetnosti donio dugo željeno osvježenje na osječkoj sceni

* Smatrate li da postoji jasna kulturna politika i suradnja najšire platforme kulturnih dionika? S kim vi najbolje surađujete?

– Naravno, mislimo da postoji, ali i da bi trebalo puno više poraditi na razvoju kulturnih platformi i događaja te naravno onome bez čega nažalost nema daljnjeg razvoja kulture – a to je naravno financijska potpora istima, i bolja raspodjela sredstava.

Udruga Acting Like a Child se može pohvaliti dobrom suradnjom s Gradom.

Dobro surađujemo i s Muzejem likovnih umjetnosti, Umjetničkom akademijom, Fashion inkubatorom, Pannonian Challengeom, udrugama Phonogram, Revolution & Slavonia Vibes Syndicate, Original Skillz Croatia, Street art Vukovar festivalom i mnogim drugima.

* Ako postoji, navedite jedan temeljni problem osječke kulture.

– Definitivno financije. Mislim da Osijeku nedostaje jedan prostor koji bi djelovao kao nekada legendarni STUC, kao “košnica” i rasadnik kulture i umjetnosti te mjesto okupljanja mladih kreativnih ljudi.

Zapanjujuća je činjenica da je prije više od 25 godina STUC bio epicentar kulturnih kretanja, a danas samo tužna, mrtva građevina bez svrhe.

* Kako učiniti kulturne vrijednosti dijelom svakodnevnog života najšireg broja broja Osječana?

– Edukacijom i približavanjem kulture građanima. To možemo postići organiziranjem većih umjetničkih događaja i festivala. Kao svijetli primjer u Hrvatskoj bih naveo recimo Špancirfest, Osječko ljeto kulture i svakako Noć muzeja.

* Što vidite kao najveći potencijal kulturne djelatnosti Osijeka?

– Veliki potencijal vidim u održavanju događaja poput Osječkih ljetnih noći. Tu postoji jako veliki manevarski prostor za približavanje kulturnih i umjetničkih sadržaja široj publici, a cilj je animirati ljude i potaknuti ih na sudjelovanje!

Nažalost, pogotovo kod mlađih sugrađana uočavam svojevrstan “strah od nepoznatog” kada se radi o posjećivanju muzeja, galerija ili kazališta.

* Kada govorimo o uličnoj umjetnosti, ima li na čemu Osijek temeljiti svoj kulturni identitet? Koji je osječki kulturni identitet?

Dakako, mislim da Osijek ima dosta jaku “street” scenu koja postoji već više od 20 godina, jedan od najvećih graffiti hall of fame-ova u Hrvatskoj, a isto tako možemo se prisjetiti osječkih umjetnika koji su za vrijeme rata oslikavali gradske izloge kao čin prkosa ratnom ludilu.

Spomenuo bih intervencije na spomeniku kugi koji iako nisu klasičan oblik street arta ipak spadaju jednim djelom u tu sferu. Kao i land art Nikole Fallera postavljen u javnom prostoru. Također se možemo prisjetiti danas legendarnog natpisa OSIJEK NEPOKORENI GRAD te graffita za 800-ti rođendan Osijeka i u novije vrijeme “spomenika osječkim velikanima” mladog umjetnika Borisa Sekulića.

* Koje mjesto ulična umjetnost zauzima u programima i projektima dosadašnjih europskih prijestolnica kulture? Što bi Osijek mogao dobiti ovom titulom? Koje su njezine prednosti?

– Nepobitna činjenica je da street art doživljava sve veću ekspanziju i popularnost u svijetu, pa tako danas gradovi poput Amsterdama, Berlina ili Bristola nude turističke obilaske poznatih murala i street art ture svojim posjetiteljima.

U nedavno provedenoj anketi, poznati street artist Banksy naveden je kao jedna od najvećih znamenitosti Britanije i njegovi radovi su meka mnogobrojnih posjetitelja i turista.

Osijek bi dobivanjem titule dobio puno veća sredstva za kulturu i umjetnost, a samim time možemo očekivati i svojevrsno oživljavanje grada, na svim poljima! Titula bi gradu mogla donijeti razvoj kulturne scene što je prijeko potrebno jer se Osijek već dugo marginalizira. Vrijeme je da Grad pokaže svoj puni potencijal i kreativnu energiju koju definitivno posjeduje kao jedan od europskih kulturnih središta.

* Koje infrastrukturne projekte treba izgraditi i koje programe pokrenuti kako bismo opravdali ovu titulu?

– Mišljenja sam da bi i sa prilično malim infrastrukturnim ulaganjima mogli napraviti velike stvari.

Recimo, ponovno oživjeti Studentski centar kao živo, pulsirajuće srce grada, gdje bi se studenti mogli okupljati, održavati koncerte i kreativne radionice i izložbe kao i legendarno ljetno kino.

Postoji puno napuštenih i neiskorištenih prostora u gradu, recimo zgrada Šibicare ili stari dio industrije Mobilia na Vinkovačkoj koji bi mogli postati kulturne oaze grada. Nešto kao AKC Medika u Zagrebu, Hartera u Rijeci ili zgrada K. Rojca u Puli.

* Što Osijeku treba ostati u godinama nakon 2020.?

– Osijeku bi trebali ostvarenjem ovoga projekta ostati kvalitetni, samoodrživi projekti i platforme koje mogu djelovati na razvoju kulturnih događanja u gradu te prostori koji bi se dodijelili kreativnim mladim ljudima i udrugama građana. Samim postojanjem nekakvog budućeg kulturnog centra, mladim ljudima bi se približila umjetnost i kultura te bi im se dao poligon za kreativni razvoj i djelovanje.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s