Mirko Ćurić

Mirko Ćurić, predsjednik Društva hrvatskih književnika, Ogranak slavonsko-baranjsko-srijemski
Mirko Ćurić, predsjednik Društva hrvatskih književnika, Ogranak slavonsko-baranjsko-srijemski

Ponekad se čini kako je sve uzalud, ali prave vrijednosti će na kraju preživjeti

* Kada govorimo o književnosti, koji je najveći potencijal kulturne djelatnosti Osijeka? Koliko je za Osijek važan regionalni prsten gradova, Vukovara, Vinkovaca, Đakova, Našica, Slavonskog Broda i Iloka, ali i međunarodni prsten osječkih 9 gradova prijatelja?

– Naš Ogranak DHK obuhvaća kulturni prostor omeđen Savom, Dravom, Dunavom i Ilovom, otprilike onako kako je Relković u satiru ocrtao Slavoniju. Imamo četrdesetak članova iz svih većih slavonskih gradova, ali ih više od polovice živi i radi u Osijeku, gdje je i središte Ogranka. Osijek je književno najjači slavonski centar, sveučilišni grad s nizom autora koje valja promicati i manifestacija koje valja jačati. Osijek ima i najvažniji književni list u regiji Književnu reviju, niz književnih događanja… Ono što valja poboljšati jest činjenica da gradovi koje ste spomenuli premalo međusobno kulturno književno komuniciraju. Uglavnom su svi okrenuti središtu županije u kojoj se nalaze i Zagrebu.

Premalo Iločani znaju što se događa u Đakovu, Vinkovčani što se događa u Našicama, Vukovarci što je novo u Brodu…

* U čemu možemo pronaći osječki kulturni identitet? Prema čemu ga treba usmjeriti i kako ga zaštititi na regionalnim, nacionalnim i europskim razinama?

– U književnosti vidim osječki identitet u djelima Gorana Rema, Josipa Cvenića, Delimira Rešickoga, Ivane Šojat, Helene Sablić Tomić, Bogdana Mesingera, Stjepana Tomaša, Krune Medić, Stanislava Marijanovića… neka se ne naljute oni koje nisam spomenuo. Oni su već izgradili iznimno snažnu sliku Osijeka prepoznatljivu i izvan granica Hrvatske.

Osijek ima sjajne književnike, a oni su duša grada.

* Ukoliko postoji, navedite jedan temeljni problem osječke kulture, a koji se reflektira i na književnu kulturu?

– Živim u Đakovu, a osječku kulturnu scenu pratim ponajviše kao predsjednik Ogranka DHK koji ima sjedište u Osijeku. Teško mi je govoriti o nedostacima, ali ih svakako ima. Možda je to određena, često uzajamna, isključivost prema određenim ljudima i njihovom djelu, koju sa strane primjećujem.

Osobne biografije i karakteri, stranačka pripadnost, ljudske slabosti ili vrline ne bi smjele imati utjecaja na prosudbu književnih vrijednosti.

* Postoji li jasna kulturna politika i suradnja najšire platforme kulturnih dionika? Je li tko zakazao?

– Nastavljam se na prethodni odgovor. Najveći problem je na nekim osobnim razinama ljudske ili političke netrpeljivosti. Osječka kultura, slavonsko-baranjsko-srijemska kultura moraju biti iznad toga: umjetničko djelo i njegova vrijednost mora biti iznad dnevne politike.

* Koliko su Slavonci, Osječani, ali i oni koji su u Osijeku možda tek prolaznici, a tu mislim na studente, svjesni važnosti kulture? Zašto je kultura važna?

– Trebao bih više prostora da odgovorim na ovo pitanje pa ću odgovoriti protupitanjem: zamislite Osijek i Slavoniju bez kulture? Bez svih onih spomenika, zgrada, umjetničkih djela koja su formirala ono na što pomislimo kada kažemo Osijek!

* Kako učiniti kulturne vrijednosti dijelom svakodnevnog života najšireg broja Osječana?

– Riječ je o kontinuiranoj djelatnosti stalne prisutnosti i afirmacije kulture.

Ponekad se čini kako je sve uzalud, ali prave vrijednosti će na kraju preživjeti.

* Što bi Osijek mogao dobiti titulom Europska prijestolnica kulture? Koje su njezine prednosti?

– Samo ime Europska prijestolnica kulture dovoljno govori. Biti kulturno središte kulturno najrazvijenijeg područja na svijetu je činjenica koja ostavlja bez daha.

* U slučaju da Osijek bude ponio tu titulu 2020. godine, na raspolaganju će nam biti milijuni eura za različite programe i izgradnju infrastrukture. Što je Osijeku potrebno? Što nam treba ostati i nakon te 2020. godine?

– To će zavisiti o viziji tima koji bude osmišljavao strategiju. Treba puno toga, ali će javna rasprava pokazati i što građani želie.

* Koja je vaša uloga u unaprjeđenju kulture grada? Koji su vam planovi u organizacijskom razvoju i podizanju kapaciteta?

– DHK Ogranak Osijek želi snažnije sudjelovati u kulturnom životu Osijeka, pa ćemo svakako planirati manifestacije koje će okupljati književnike iz Slavonije, Baranje i zapadnoga Srijema ali i iz okolnih zemalja, napose iz onih u kojima žive Hrvati.

Osijek ima iznimne književnike pa je red da mu i scena bude u najmanju ruku na toj razini.

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s