Milorad Nikčević

Prof. dr. sc. Milorad Nikčević, Filozofski fakultet Osijek i Fakultet za crnogorski jezik i književnost Cetine/Crna Gora
Prof. dr. sc. Milorad Nikčević, Filozofski fakultet Osijek i Fakultet za crnogorski jezik i književnost Cetinje/Crna Gora

Grad Osijek je oduvijek bio u kulturnom i civilizacijskom krugu Europe

* Smatrate li da postoji jasna kulturna politika i suradnja najšire platforme kulturnih dionika? Zašto je ona važna?

– Jasna kulturna politika i suradnja najšire platforme kulturnih dionika na razini države ne postoji.

Ona je žanrovski segmentarna, parcijalna i u svim sferama neosmišljina.

Zašto je ona važna? Ona je važna jer se kroz nju dugoročno utvrđuju sadržaji kulturnih dionika, osmišljavaju se okviri rada i njezine realizacije, a samim tim se utvrđuju strateški oblici kulturne politike i naravno njezine dugoročne potrebe i potrošnje, to jest financijske konstrukcije.

* Koji je najveći potencijal kulturne djelatnosti u Osijeku? Je li on dovoljno iskorišten?  

– Najveći potencijal kulturne djelatnosti u Osijeku je njezina infrastruktura: postojanje Kazališta (narodnog i dječjeg), nekoliko galerija likovne umjetnosti, Sveučilišna i gradska knjižnica sa svim pratećim kulturnim jedinicama,akademske strukture sa nekoliko uglednik fakulteta, od kojih se posebno za kulturu izdvajaju: Filozofski fakultet, Umjetnička Akademija; Fakultet kulturnih djelatnosti itd.

Ogromni broj studenata umjetničke i humanističke orijentacije nije dovoljno iskorišten jer ne postoji upravo strategija, koordiniranost među subjektima.

Za taj oblik rada nedostatna su i određena financijska sredstva. Oni kao takvi, akademski građani moraju se prepoznati, agresivnije se nametnuti gradu i svim drugim subjektima koji su nositelji kulturnog života i konzumenti kulturnih aktivnosti. Taj mladi potencijal nije ni približno dovoljno iskorišten, a razlozi su subjektivne i objektivne naravi: nekoordiniranost i nedostatak financijskih sredstava.

* Na koji  način kulturne vrijednosti mogu postati dijelom svakodnevnog života najšireg broja Osječana? Koje mjesto danas zauzima kultura u Osijeku?

– Kulturni sadržaji i njihove vrijednosti mogu postati dijelom svakodnevnog života najšireg broja Osječana ako se građani pravovremeno educiraju i “odgoje”; ako im se ukaže da je kultura duhovna hrana i potreba svakodnevnog života !! Koje mjesto danas zauzima kultura u Osijeku? To je pitanje koje zahtijeva određena egzaktna istraživanja, ali grubo kazano danas je ta  potreba u Osijeku osrednja, dosta neoučljiva  i rekao bih ponekad stihijska.

* Identitet treba pronaći, utvrditi i usmjeriti. Koji je osječki kulturni identitet? Na koji biste ga način promicali na regionalnim, nacionalnim i europskim razinama?

– Kulturni identitet bi se trebao promicati na regionalnim, nacionalnim i europskim razinama tako što bi se utemeljila najšira platforma dugoročnog i kratkoročnog promicanja.

Drugim riječima, trebalo bi se izvršiti višedecenijsko planiranje kulturnih sadržaja od najniže, do najviše razine umjetničkog/estetskog dosega.

Vidjeti što je to vrijedno od lokalnog i regionalnog razvoja, a koja je to umjetnička esencija koja doseže najviše estetske i svevremenske razine postojanja.
Trebao bi se promicati putem amaterizma u najširem smislu riječi i putem individualnog promicanja određenih skupina i pojedinaca.

* Koja je to kulturna raznolikost koja bi mogla presuditi u osvajanju titule Europska prijestolnica kulture?

Mozaična kulturna raznolikost, s najrazličitijim nacionalnim identitetom određene zavičajnosti, regije, države, mogle bi presuditi u osvajanju titule Osijek ― Europska prijestolnica kulture!

U nedavnoj posjeti Republici Hrvatskoj, irski premijer, gospodin Bertie Ahern (posjetio Republiku Hrvatsku u prosincu 2005. godine) je tada u svom izvanrednom HTV – intervjuu izrekao, između ostalog, ove premise: «…ako se želi izgraditi minimum europskoga podidentiteta ili nadidentiteta koji će, uz nacionalne identitete, davati pečat toj golemoj zajednici naroda, tada tim Evropljanima valja pružiti obrazovni i kulturni sistem koji će ići za tim ciljevima». Premijer je zapravo viziju kulturne Europe vidio simbolično i riječima urugvajskog pjesnika i znamenitog intelektualca Maria Benedetta koji je povodom ujedinjene Evrope uskliknuo da u njoj vidi «…zavičaj, odnosno domovinu svakog čovjeka, njezinu zastavu i himnu…», i nastavio: «…ali i sveukupni zbroj našeg djetinjstva, našeg neba, naših prijatelja, naših učitelja, naših ljubavi (…) naš način kuhanja, naše pjesme, naše knjige, naš jezik, naše sunce… Dakle, vidi Zemlju, ali iznad svega njezin narod, njezin jezik, njezine običaje, entuzijazam, krajolike i tradiciju (…)». Treba li ovome što drugo još dodati? Svakako da ne!

* Što bi Osijek dobio ovom važnom titulom? Koje su njezine prednosti?

– Grad Osijek je oduvijek bio u kulturnom i civilizacijskom kruge Europe. On  bi dobio ovom važnom titulom svoj postojani identitet. Bio bi prepoznatljiv po svom Starom gradu, po baroknim palačama, crkvama i katedralama iznimne vrijednosti, po parkovima, spomenicima, male i velike gradske kuće, urbani centri…

No, Osijek je središte štokavske kulture, slavonske tradicije, izvarednih poetskih izričaja, pučkog duha i folklorističkog melosa, ali i raspjevanih glazbebih ljetnih večeri, predstava.

On je grad estetski uređenog zelenila, najljepših parkova. Osijek je i grad vrlo razvijene scenske i kazališne umjetnosti i svih drugih umjetničkih dosega. To je grad brojnih škola, tvornica, otvorenih i demokratskih javnih medija. Osijek je naprosto čudesni splet starog i novog, staro u novom i obrnuto! Ali Osijek ne čine samo prelijepa zdanja i sve ono što sam nabrojio. Čini ga izuzetnim: mladež, ljudi s velikim srcem i vrijednim rukama, i s pameću da mijenjaju sebe i svoj grad nabolje. Kako ne voljeti takav grad kad u njemu žive i naši brojni i dragi prijatelji.

* U slučaju da se zaista ovjenčam titulom Osijek – Europska prijestolnica kulture, na raspolaganju će nam biti znatna sredstava za pokretanje različitih programa i izgradnju infrastrukture. Što je potrebno Osijeku,a  da bi opravdao ovu titulu?

– U slučaju da se zaista ovjenča Osijek titulom kulture, na raspolaganju će nam biti znatna sredstava za pokretanje različitih programa i izgradnju infrastrukture.

Da bi opravdao titulu Osijek – Europska prijestolnica potrebna su sredstva, entuzijazam i ljubav koja mora biti utkana u krvotok svakog građanina grada Osijeka.

Sve drugo će se nadograditi, oblikovati usustaviti, napraviti.

* Što Osijeku treba ostati u godinama nakon 2020.?

– Nakon 2020 godine Osijeku treba ostati “kulturna metropola”,  brojnih kulturniih i materijalnih potencijala: potencijala u mladeži, ljudsvu i dogradnji infrastrukture koju za sada još dostatno nemamo.

1 Comment

  1. Veoma jednostavno, uvjerljivo, a opet mudro i misaono. Vidi se da prof. voli svoj grad i ljude u njemu. Na toj mu toplini od srca želim dobro zdravlje i još sretnih i ugodnih trenutaka. Momčina.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s