Ivana Šojat Kuči

Ivana Šojat Kuči, književnica
Ivana Šojat Kuči, književnica

Pitanje je koliko je Osijek svjestan svoje književne scene

* Zašto je potrebna jasna kulturna politika i suradnja najšire platforme kulturnih dionika? Postoji li ona i je li jasna?

Nekako logički, u svim je aspektima ljudskih djelatnosti nužno ići u istom smjeru. Razmimoilaženje, razilaženje, prijepori po pitanju kursa samoga „putovanja“ uvijek vode isključivo do nazadovanja. S umjetnošću, kulturom općenito je to malo kompleksnije, budući da nikada ne znamo koje će njezino utjelovljenje doživjeti rasplamsavanje u liku i djelu pojedinca. Umjetnost je, naime, uvijek „pojedinačna“ (utjelovljena u jedinki koja po samoj definiciji stvaratelja nečeg novog ne funkcionira u krdu, planski). Umjetnost u sklopu kulture kao šireg konteksta možemo, dakle, samo „usustaviti“ a posteriori, nikad „u jeku“.

U Osijeku suradnja postoji. Dobra suradnja. Primjerice između HNK u Osijeku i Umjetničke akademije, Galerija i Gradske i sveučilišne knjižnice, Muzeja i ostalih sudionika.

* Ako postoji, navedite jedan temeljni problem osječke kulture?

Problema uvijek ima. Bez njih se valjda ne može. Bez problema bismo se valjda „Candideovski“ izgubili u bespredmetnosti i jalovosti banalnosti.

* Prema vama, koji je najveći potencijal kulturne djelatnosti u Osijeku? Je li on dovoljno iskorišten?

Potencijal sam po sebi predstavlja nešto što bi tek trebalo nešto iznjedriti. Potencijalna energija koja se, dovedena na određenu razinu, pretvara u kinetičku, stvarnu, onu koja mijenja krajobraze.

Koliko god floskularno zvučalo, potencijal počiva u mladima kojima treba pružiti šansu.

Dok sam i sama nekoć bila sastavni dio tog „potencijala“, Osijek je vrvio prostorima na kojima su mladi imali radionice kreativnog pisanja, slikarske radionice, novinarske, prostore za glazbene skupine, imao je gitarijadu, koncerte bendova koji su se tek „probijali“.
Osijek treba biti svjestan svoje prošlosti, ponositi se njome, no prvenstveno treba postati svjestan svoje mladosti, pripremati se za budućnost koja ga neće ni okrznuti zaboravi li je.

* Koju poziciju u Osijeku zauzima književna kultura?

Dovoljno je reći da se o osječkoj književnoj sceni posljednjih nekoliko godina uvelike (i to izrazito pozitivno) govori ne samo u Hrvatskoj, nego i izvan njezinih granica.
Pitanje je samo koliko je Osijek toga svjestan. (Koliko god izvan pameti bilo ovo moje obraćanje gradu kao živome biću…)

* Identitet treba pronaći, utvrditi i usmjeriti. Koji je osječki kulturni identitet? Na koji ga način promicati na regionalnim, nacionalnim i europskim razinama?

Identitet se stječe i podcrtava tradicijom. Osijek ga ima i svjestan ga je. Mnoge osječke kulturne vrednote prerasle su već u opća mjesta.

Arhitektonski su tu secesija i Tvrđa, Sulejmanov most koji poput aveti (premda srušen) još uvijek lebdi negdje iznad Drave. Imamo gomilu imena značajnih ljudi koji tematski pokrivaju sve aspekte kulturnih djelatnosti i umjetničkih zvanja. Imamo HNK u Osijeku kao jedini teatar nacionalnog predznaka na ovome području.

Dječje kazalište, Galerije, Sveučilište, ljude koji i dalje grade i stvaraju ostavštinu za neke nove Osječane.

* Kako biste učinili kulturne vrijednosti dijelom svakodnevnog života najšireg broja građana?

Nema tu prisile. Kultura se stječe tradicijom. Jednako tako i nekultura. I jedna i druga su proces koji se proteže generacijama.

* Što bi Osijek dobio tituluom Europska prijestolnica kulture? Koje su njezine prednosti?

Titulu i čast. Zadaću da se potrudimo, ustrajemo, da ne shvaćamo olako ni sebe, ni grad. Turistički gledano, u svemu tome zasigurno počiva i nešto lukrativno.

* U slučaju da Osijek „osvoji“ ovu titulu, na raspolaganju će nam biti znatna sredstva za pokretanje različitih programa i izgradnju infrastrukture? Što je Osijeku prioritet?

Kao što sam već rekla, Osijeku bi prioritet trebali biti oni potencijalni. Ali i konačno sagledavanje vlastitih vrijednosti, potpora kulturnim snagama kojima već raspolaže.

* Što Osijeku treba ostati nakon 2020. Godine?

Osijek bogatiji kulturom. Nadam se.

* Kako vi osobno možete unaprijediti kulturu grada? Imate li planove u organizacijskom razvoju i podizanju kapaciteta?

Osobno mogu samo nastaviti pisati. I prevoditi. Kao i do sada.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s