Zvonimir Krpan

Zvonimir Krpan, violinist
Zvonimir Krpan, violinist

Osječani su željni kulture koju si ne mogu priuštiti

* Jednom ste izjavili kako se nakon planirane Glazbene akademije u Zagrebu ili Beču te nastavku glazbenog obrazovanja i izvan Hrvatske ne planirate vraćati u Osijek jer ovdje nema mnogo mogućnosti. Koji je temeljni problem osječke kulture koja vas kao mladog umjetnika ne uspijeva zadržati u Osijeku?

– Mene kao mladog umjetnika Osijek ne uspijeva zadržati ponajprije zbog nemogućnosti potpunog ostvarivanja svog potencijala. Ako pogledamo Zagreb kao glavni grad, on već pruža  puno veću suradnju s ostalim profesionalnim glazbenicima i ansamblima. Takve prilike za nastupanje i suradnju su nužne za rast svakog mladog glazbenika.

Osijek definitivno ima profesionalnost u smislu kvalitete, no nema je u smislu financijski stabilnog života od samog izvođenja i produkcije glazbe kao ansambl ili kao samostalan umjetnik.

* Ako Osijek postane Europskom prijestolnicom kulture, otvorit će se niz novih mogućnosti. Što prema vama treba izgraditi Osijeku, koje programe pokrenuti kako bi se zadovoljili zasigurno veliki apetiti umjetnika poput vas?

– Mi stalno govorimo o Osijeku kao gradu bogate baštine i kulture, no on kao takav i dalje nema svoju pravu koncertnu dvoranu.

U Osijeku ima nekoliko prostora za izvođenje glazbe, no oni nisu u svakoj prilici prikladni a neki projekti su i otkazani zbog tog problema.

Imajući to u vidu mi jednostavno ne možemo privući razne sastave, orkestre pa i soliste u naš grad zbog nedostatka adekvatnog prostora.

* Što bi Osijek mogao dobiti titulom Europska prijestolnica kulture? Koje su njezine prednosti?

– Titulom Europske prijestolnice kulture pred Osijekom bi se otvorio niz mogućnosti za predstavljanje svoje kulturne baštine i suranju s drugim europskim zemljama. Dakako onda bi se moglo pričati o izgradnji dvorane ili bilo kakvog centra koji bi ujedinio sve izvođačke sastave jer bi ta titula ujedno i značila priljev sredstava za razvoj kulture u ovom gradu.

* A u godinama poslije? Kakvim zamišljate Osijek za više od pet godina? Što želite svojim sugrađanima?

– Teško je reći jer se u zadnjih pet godina nije puno promijenio stav o kulturi i njenom razvoju.

Sugrađanima nemam što poručiti jer će oni sami krenuti za kulturom kada budu imali volje i mogućnosti koje trenutno gospodarstvo ne pruža.

Osječani su željni kulture koju si ne mogu priuštiti.

* Prema vašem mišljenju, postoji li jasna kulturna politika i suradnja najšire platforme kulturnih dionika? Što treba mijenjati?

– Trenutno ne vidim nekakve organizirane planove za kulturni razvoj Osijeka, ideje su vrlo prisutne, no financije nisu.

Treba mijenjati prioritete u politici.

* Što vidite kao najveći potencijal glazbene, ali i općenito kulturne djelatnosti Osijeka? Je li on dovoljno iskorišten?

Osijek zasigurno ima velik potencijal u glazbenom školstvu, kulturnim institucijama i sviračkim i pjevačkim ansamblima. Nažalost potencijal glazbenog školstva se umanjuje zbog raznih rezova u raznim proračunima koji ne dopuštaju razvoj istog.

Kako da nam se školstvo razvija kada profesori ne mogu otići na seminar, kada se nema novca za opremu, instrumente pa i obične papire za kopiranje.

Svi govorimo o kulturnom razvoju a nitko u njega ne želi ulagati jer „nema profita“.

* Osijek ima bogato kulturno nasljeđe u glazbenoj umjetnosti. Možemo li na tome graditi svoj identitet? Prema čemu taj identitet usmjeriti i kako ga promicati te zaštititi ga na regionalnim, nacionalnim i europskim razinama?

– Osječki identitet možemo graditi na glazbenoj umjetnosti, opet ono što ne dostaje je ulaganje u izgradnju tog identiteta i zadržavanje mladih koji bi mogli promicati taj identitet.  Promicanje osječkog glazbenog identiteta na europskoj razini možemo ostvariti sudjelovanjem na međunarodim festivalima i natjecanjima.

* Što bi od te kulturne raznolikosti moglo presuditi u osvajanju titule Europska prijestolnica kulture?

– Od kulturne raznolikosti u osvajanju titule Europska prijestolnica kulture mogli bi presuditi amaterski izvođački sastavi koji svojom kvalitetom zaista zadivljuju ne samo Hrvatsku već i Europu  te promiču glazbu i kulturnu baštinu.

* Jesu li Osječani svjesni te raznolikosti? Kako kulturne vrijednosti učiniti dijelom svakdonevna života najšireg broja Osječana?

Mislim da Osječani nisu potpuno svjesni te raznolikosti, a ako želimo kulturne vrijednosti učiniti dijelom svakodnevna života Osječana onda moramo početi od obrazovanja.

* Kako vi osobno možete unaprijediti kulturu grada?

– Onako kako sam i dosada, nastupanjem i koncertiranjem kojim uvijek nastojim oduševiti publiku koja bi poželjela doći i idući puta na koncert.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s