Vladimir Sužnjević i Eldar Ibrahimović

Vladimir Sužnjević, Dario Turčan i Eldar Ibrahimović, članovi grupe War-Head
Vladimir Sužnjević, Dario Turčan i Eldar Ibrahimović, članovi grupe War-Head

Osijeku je potreban jedan prostor gdje će glazbenicima biti omogućena organizacija koncerata bez visokih naknada iznajmljivanja prostora

* Prošla vam je godina obilježena europskim i svjetskim turnejama što je način i svojevrsne promidžbe Osijeka kao grada iz kojeg War-Head potječe. Kako stojite u svom gradu?

– Tijekom proteklih par godina napravili smo ukupno 12 turneja od čega su 2 bile po Brazilu a njih 10 po zemljama Europe. Što se tiče Osijeka, mi imamo određenu publiku ovdje, no s obzirom na naše glazbeno opredjeljenje, naš uspjeh i promocija grada van granica RH, nije dovoljno zastupljena u medijima.

Pored svih naših nastupa medijska zastupljenost našeg benda je puno manja u odnosu na neke sastave drugog glazbenog opredjeljenja.

Recimo jedan osječki sastav koji je imao samo jedan nastup u USA, i to jos za hrvatske iseljenike, dobilo je ogromnu medijsku pažnju. Dok mi konstantno sviramo koncerte (svirali smo u ukupno 24 države), pozivaju nas na strane festivale, no to ne dobiva nikakav značaj u našem vlastitiom dvorištu.

Eldar Ibrahimović
Eldar Ibrahimović

* Smatrate li da postoji jasna kulturna politika i suradnja najšire platforme kulturnih dionika? Zašto je ona važna? Koliko to utječe na razvoj glazbene scene?

– U Osijeku možemo govoriti o visoko fragmentiranoj sceni gdje veći broj sudionika samostalno djeluje na određenom polju i gdje ne postoji dovoljno definirana medijska politika s ciljem ujedinjavanja i pružanja mogućnosti za dijalog između kulturnih sudionika. Glazbena scena postoji u određenom omjeru te je predstavljaju rock, punk i metal bendovi.

Bendovi veći dio razvojnog ciklusa odrađuju sami što smanjuje njihov potencijal za promoviranje i afirmaciju. Međutim čak i unutar glazbene scene kao dijela kulturne slike grada ne postoji dovoljan dijalog između sudionika što dodatno komplicira razvoj scene.

Mi već dugi niz godina sami radimo sve poslove vezane za promociju našeg benda.

Vladimir Sužnjević
Vladimir Sužnjević

* Ako postoji, navedite jedan temeljni problem osječke kulture, ali i gradske glazbene scene. Postoji li rješenje?

Temeljni problem osječke kulture kao i glazbene scene je nepostojanje medijskih instrumenta za promociju alternativnih pravaca umjetnosti što uključuje i gore navedene glazbene pravce.

Nadalje, problem je prepoznavanju vrijednosti alternativnih glazbenih pravaca od strane donositelja odluka. Rješenje ovih problema je vrlo jasno međutim ne postoji interes. Današnje društvo se temelji na profitu i svi nivoi društva su podložni uvjerenju da ono što nema veliku dobit zapravo ni ne vrijedi. Tu se ponovno vraćamo na prvu stavku, odnosno medijski prostor jer većina naših sugrađana i nema dovoljno informacija kako bi štovale rad i ostvarenja alternativnih glazbenih bendova.

* Što vidite kao potencijal kulturne djelatnosti Osijeka. Je li on dovoljno iskorišten?

– Osijek ima potencijal razvoja kulture na svim poljima. Mladih umjetnika nikad nije nedostajalo. Međutim sve veći broj njih nalazi svoj uspjeh van grada. Stoga je potrebno promijeniti svijest kako bi Osijek zadržao ono što ima.

Mi smo sami bili prinuđeni ići van granica grada i čest je prizor bio vidjeti oduševljenu  publiku koja je cijenila naš rad više nego što bi smo mogli doživjeli kod kuće.

 

* Može li Osijek svoj identitet temeljiti na bendovima kao što je War-Head, punk i drugim rock bendovima? Je li taj identitet dovoljno prepoznat od samih građana i donositelja odluka?

– Osijek je uvijek imao jake bendove i uvijek je bio poznat kao glazbeno jak grad na ovim prostorima. Međutim taj identitet nikada nije bio dovoljno prepoznat unutar samog grada što predstavlja još jedan od većih problema u razvoju scene. Možda je problem u staromodnom pogledu na svijet zaduženih ljudi u institucijama.

Možda je vrijeme za neke promjene, shvatiti da i glazbeni sastavi mogu širiti riječ o gradu Osijeku, jer, da budemo malo ironični, sportaši su već odavno prestali biti ambasadori grada Osijeka.

 

* Što bi Osijek dobio titulom Europska prijestolnica kulture? Koje su njezine prednosti?

– Prednost ovakve jedne titule bi bila predstavljanje Osijeka van granica RH i ostvarivanje suradnje s drugim gradovima i državama. Na taj način bi se otvorila vrata mnogim bendovima i samostalnim umjetnicima za promociju djela van granica RH i ostvarivanje potencijalnog šireg kruga publike.

* Ako osvojimo ovu titulu, na raspolaganju će nam biti znatna sredstva. U što biste ih vi uložili? Koji su to infrastrukturni projekti i programi općenito koji su prioritet Osijeka?

– Glede glazbene scene, Osijeku je potreban jedan prostor gdje će glazbenicima biti omogućena organizacija koncerata bez visokih naknada iznajmljivanja prostora.

U Osijeku postoji veći broj napuštenih industrijsko-proizvodnih objekata koji se mogu renovirati i prenamijeniti u ovu svrhu.

Također je potrebno dati medijskog prostora na lokalnim radio i televizijskim postajama s ciljem promocije bendova osječke scene.
Također postoji jasan trend organizacije ljetnih festivala u Europi. U posljednje vrijeme svjedoci smo sve manje kvalitete organizacije istih u Osijeku kao i manjak kvalitetnih bendova koji dolaze u Osijek.

Novčanom potporom moguće je dići razinu kvalitete već postojećih osječkih festivala kao i organizirati nove festivale s ciljem promocije manje zastupljenih glazbenih pravaca.

Sve ovo je moguće organizirati u kombinaciji s drugih vidovima umjetnosti kako bi se stvorili multidisciplinarni projekti kulture u Osijeku.

* Što Osijeku treba ostati u godinama nakon 2020.?

– Svaki vremenski period ima neko svoje obilježje… ovaj period će možda biti poznat po par bendova ali isto tako i kao kulturno tih period. Do 2020 ima vremena da se stvari promjene.

Sredstva EU su tu, samo treba prepoznati potencijal samih nas i zajedno ići u promjenu situacije.

Neće niti može biti lako, ali je sigurno moguće.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s