Vjekoslav Miling

Vjekoslav Miling, gitarist Jazz banda Argus
Vjekoslav Miling, gitarist jazz banda Argus

Osijeku je potreban centar za kulturne djelatnosti kako bi se sve odvijalo na jednom mjestu i gdje bi svi mogući umjetnici fizički bili povezani prostorom kojim raspolažu

* Najdugovječniji ste jazz band u Osijeku i na sceni ste već 24 godine. Iako ste opstali sve ove godine, smatrate li da osječka kultura ima problema? Koji je njezin temeljni problem?

– Temeljni problem u vezi osječke kulture je što osobe koje raspolažu novcem za razvoj kulture nisu kompetentni poznavaoci tog pojma i novac odlazi u vjetar ili negdje drugdje.

* U čemu vidite najveći potencijal kulturne djelatnosti Osijeka?

Najveći potencijal kulturne djelatnosti u Osijeku se ne može uočiti jer je sve u vezi s kuluturom loše ili nikako organizirano.

* Na čemu Osijek može i treba graditi svoj identitet? Prema čemu ga usmjeriti?

–  Moje mišljenje je da Osijek pripada prirodi u koju je smješten – to je grad na rijeci Dravi. Tako treba graditi i njegov identitet.

* Na koji biste način promicali i zaštitili kulturni identitet Osijeka na regionalnim, nacionalnim i europskim razinama?

– Jedini način promicanja kulturnog identiteta Osijek je održavanje, razvijanje, ponavljanje i naglašavanje kulturnih djelatnosti u gradu, ali baš svaki dan.

* Postoji li i zašto je potreban jasna kulturna politika i suradnja najšire platforme kulturnih dionika? Tko je zakazao?

– Jasna kulturna politika ne postoji jer se time nitko dovoljno ne bavi.

Odgovorne su osobe koje su zadužene da se o kulturi brinu, a nemaju dovoljno izgrađen osjećaj za kulturu.

* U čemu vidite kulturnu raznolikost, a koja bi mogla presuditi u odluci da baš Osijek ponese titulu Europska prijestolnica kulture 2020.-e godine?

– U Osijeku su zastupljeni svi vidovi kulturnih djelatnosti i to kroz kulturne institucije, manifestacije, kulturna djelovanja pojedinaca, kao što je npr. Argus Band, a uz sve to svi kulturni vidovi su podržani i obrazovnim ustanovama.

* Što bi Osijek mogao dobiti titulom Europska prijestolnica kulture, koje su njezine prednosti?

– Osijek bi dobio na popularnosti, ali bi kultura u Osijeku dobila više financijskih izvora jer bi se vjerojatno otvorili i putevi prema europskim fondovima koji podržavaju kulturu, a time bi se u Osijek privuklo i više umjetnika i kulturnih događanja.

* U slučaju da Osijek zaista postane Europska prijestolnica kulture, na raspolaganju će nam biti milijuni eura za izgradnju infrastrukturnih projekata i pokretanje različitih programa. Što je Osijeku najpotrebnije?

– Prvo treba sagraditi centar za kulturne djelatnosti kako bi se odvijalo na jednom mjestu, kako bi  svi mogući umjetnici fizički bili povezani prostorom kojim raspolažu. Tada bi došlo do ekspanzije kulturnih aktivnosti.

* Kako jazz band Argus može unaprijediti kulturu grada? Imate li planove u organizacijskom razvoju i podizanju kapaciteta? 

Jazz Band Argus više od 20 godina beskompromisno ustrajava u izvođenju jazz glazbe. Pri tome je nekada bilo više sluha, a nekada manje od strane mjerodavnih autoriteta, no mi nismo odustajali, niti smo pali pod utjecaj komercijalnih strujanja.

To je ujedno i naš odgovor na pitanje kako jazz band Argus može doprinijeti unapređenju kulture grada Osijeka: ustrajnošću i podizanjem kvalitete izvođenja jazz glazbe u Osijeku.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s