Trajko Iljovski

Trajko Iljovski, glazbeni pedagog  i harmonikaš ansambla TangOS
Trajko Iljovski, glazbeni pedagog i harmonikaš ansambla TangOS

Osijek nema glazbenih kritičara, „glazbene policije“ koja bi svojom kompetentnošću podigla kriterije i time doprinjela podizanju kvalitete

* Što vidite kao najveći potencijal kulturne djelatnosti Osijeka? Je li on dovoljno iskorišten?

– Mlade ljude, definitivno. Energija koju oni posjeduju je glavni pokretač svakog segmenta života. Ne nedostaje im ideja, volje, talenta,  poduzetnosti, kreativnosti, hrabrosti, inspiracije, ali svakako im nedostaje ugodna klima za realizaciju svega nabrojanoga.

Osijek treba biti grad bogat raznovrsnim glazbenim izričajima.

Grad koji će realizacijom koncerata, izložbi, predstava i suradnjom ansambala, glazbenika, umjetnika graditi kulturnu scenu i podizati cijelokupnu kulturnu svijest publike.

* Smatrate li da postoji jasna kulturna politika i suradnja najšire platforme kulturnih dionika? Zašto je to važno?

– Kulturna politika i suradnja kulturnih dionika nije na najvišoj razini, nažalost. Jasna kulturna politika podrazumijeva dobru strategiju kulturnog razvitka grada Osijeka koja će stvoriti uvjete za suradnju kulturnih dionika, a to znači kontinuiran i dugotrajan rad na kvaliteti.

 

* Ako postoji, navedite jedan temeljni problem osječke kulture? Što vidite kao rješenje?

– Trenutno je to novac. Novca nedostaje uvijek i svugdje, ali se za kulturu najmanje izdvaja, pa je logično da i najviše nedostaje. Cijeli mehanizam s početka teksta o idejama, kreativnosti i poduzetnosti jednostavno se ne može pokrenuti bez novaca.

Možemo mi željeti i htjeti, ali to nije dovoljno. U kulturu se mora ulagati, za nju se treba izdvajati, ona se mora njegovati.

Također, činjenica je da Osijek nema glazbenih kritičara, kako bih ja rekao „glazbene policije“ koja bi svojom kompetentnošću podigla kriterije i time doprinjela podizanju kvalitete.

* Što treba učiniti kako bi kulturne vrijednosti postale dijelom svakodnevnog života najšireg broja Osječana? Koliko Osječani konzumiraju raznoliku kulturnu ponudu?

– Osječka publika je uistinu divna. Srdačna je, prijemćiva i žedna noviteta. Zakon ponude i potražnje je pojam vezan za ekonomiju i tržište kapitala, ali glazbena inačica ovog modela je ključna i u ovom kontekstu.

Tvorci kulture, mi umjetnici dužni smo svojoj publici ponuditi pregršt raznolikih kulturnih događanja jer interes za to postoji.

U suprotnom, platit ćemo visoku cijenu… bojim se onu najvišu, a to znači otjerati publiku koja se neće vratiti preko noći u gledališta. Dopustimo publici da živi umjetnost, da živi glazbu, svaki dan, posvuda… dostupnu na svim mogućim lokacijama ovog lijepog grada.


* Na temelju čega se može graditi kulturni identitet Osijeka? Je li on prepoznat kako od strane donositelja odluka tako i od strane samih Osječana?

– Kulturni  identitet Osijeka se treba graditi na raznovrsnim kulturnim programima jer nam institucije ne manjkaju, počevši od Glazbene škole, Umjetničke akademije, Hrvatskog narodnog kazališta, Dječjeg kazališta, Muzeja Slavonije, kina, lokacija u Tvrđi, a tu su i parkovi, trgovi… obilje resursa.

Sretni smo da imamo Osječko ljeto kulture, ali grad treba živjeti kulturu i u proljeće, jesen i zimi.

Što se tiče drugog dijela pitanja je li on prepoznat, smatram da nedostaje malo više sluha od strane donositelja odluka. Glazba i općenito umjetnost nije proizvod kojeg možete opipati, zapakirati, prodati ga i zaraditi. Percepcija  umjetnosti se mora mijenjati.

* Na koji bi ga način trebalo promicati na regionalnim, nacionalnim i europskim razinama?

– Osijek je regionalno sjedište istočne Hrvatske, ali mu je i sama blizina triju granica odredila predispoziciju za suradnju sa susjednim državama.

Posjedujemo identitet, imamo potencijala, ali promidžba je ključna.

Dobri programi će uvijek biti prepoznati vani i obrnuto, uvijek ćemo rado ugostiti dobrog solistu, ansambl, predstavu. Ali nažalost, mi danas nemamo koncertni podij gdje bi ih mogli ugostiti.

* Kako vi osobno možete unaprijediti kulturu grada? Imate li kakve planove u organizacijskom razvoju i podizanju kapaciteta?

– Početkom 2014 godine na moju inicijativu osnovan je ansambl TangOS sastavljen od šestero mladih  glazbenika  sa željom da publici približimo tango glazbu i tango kulturu koja je 2009. godine uvrštena na UNESCO-vu listu kulturnih nasljeđa. Reakcije publike bolje su no što smo se ikad mogli nadati. „Unijeli smo svježinu na osječkoj glazbenoj sceni“ kako oni kažu.

Publika je naša moć, naša veličina. Osluškujemo ju, radimo na tome da zadovoljimo njene apetite, a vjerujte da su oni veliki i da nas obvezuju da u budućnosti nudimo vrhunske izvedbe.

Moram priznati da je put kojim koračamo uistinu težak i trnovit, ali jedinstveni smo, vjerujemo u svoj potencijal i imamo snažnu viziju.

* Što bi Osijek mogao dobiti titulom Europska prijestolnica kulture? Koje su njezine prednosti?

– Ovom bi titulom Osijek definitivno dobio značajna sredstva s kojima bi sagradio bazu tj. čvrstu financijsku konstrukciju, ali ponavljam, bez  dobre strategije o razvitku sve bi se lako moglo urušit.

Titula bi sama po sebi bila i  dodatni  motiv za rad.

To je ravno dobivanju  europskog prvenstva u sportu, dakle sve kapitalne investicije u infrastrukturi i programima koje bi se  ostvarile ostale bi služiti dalje i činile trajno dobro Osječanima i gradu.

* U slučaju da se zaista “ovjenčamo” ovom titulom, na raspolaganju će nam biti znatna sredstva za izgradnju infrastrukture i pokretanje različitih kulturnih programa. Što vidite kao prioritet?

– Koncertna dvorana je na vrhu popisa. To je nešto što je stvarno nužno  i bezbroj puta rečeno.

Potrebno je  više koncertnih ciklusa, festivala, ljetnih scena.

Samo kontinuitetom događaja možemo graditi imidž grada.

* Što Osijeku treba ostati nakon 2020.-e, a kako bismo i dalje opravdali ovu važnu titulu?

– Dakle, ostaje infrastruktura, to je dobra baza, ali sadržaji su ono što će kulturi osigurati mjesto koje zaslužuje.

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s