Srđan Kovačević

Srđan Kovačević, basist punk benda Gužva u 16-ercu
Srđan Kovačević, basist punk benda Gužva u 16-ercu

Grad nema razumijevanja za rock bendove

* Gužva u 16-ercu ima dug staž, 21 godinu postojanja. Je li Osijek još uvijek grad rocka, punka ili je to bio više u vrijeme kada ste nastajali? Može li se govoriti o identitetu Osijeka kao punk rock grada?

– Ima Gužva dug staž, ima ga i Debeli Precjednik. Nekome ispada kako se nas dva prijateljska benda natječemo tko će duže godina trajati. Nema tu ništa posebno, želiš svirati i dalje, voliš to. Osijek je uvijek imao dvocifreni broj slične količine aktivnih bendova spremnih za koncertnu aktivnost, čini mi se samo da se u posljednje vrijeme pojavljuje sve više metal bendova. Da se razumijemo, i to je odlično, volim i tu vrstu glazbe. Može se govoriti o Osijeku kao gradu s umjerenom aktivnošću metal, punk i rock glazbe.

 Postoje u Hrvatskoj i ostatku regije gradovi s puno više bendova i svirki, boljim razumijevanjem gradova i ustanova, organiziranijim ustanovama i organizacijama koje doprinose boljitku i opstanku ove scene.

* Koji je temeljni problem osječke glazbene scene? Postoji li jasna kulturna politika i suradnja najšire platforme dionika, a pomoću koje bi ta scena opstala i dosegla višu razinu?

– Potrebno je organizirati sigurne prostore za slobodne probe svim bendovima, obavezan bar jedan sanitarni čvor, prostore koji bi bili lako dostupni. Odnosno, da nisu na periferiji, a ujedno da nisu u naseljenoj zoni kako ne bi smetali građanima.

S boljim preduvjetima bismo mi, stariji bendovi, bili na okupu s mlađima, lakše bi dolazilo do suradnje, savjeta i ostalih vrsta pomoći. Sigurno bi se s takvim povoljnim uvjetima pojavilo novih bendova.

Takvo što postoji po nekim gradovima, u podrumskih prostorijama nekih institucija ili bivših vojarni. Razumjevanje grada i ustanova za ova pitanja neće se u skorije vrijeme dogoditi.

 

* Ako Osijek dobije tu prestižnu titulu Europska prijestolnica kulture, ostvarit će pravo na milijune eura kako za programe tako i za njihovu provedbu. Prema vama, koje bi infrastrukturne objekte trebalo izgraditi ili kakve programe pokrenuti kako bismo ju opravdali?

– Nisam skeptik, vječiti sam optimist.

Realno, Osijek ima jako male šanse za osvajanje titule Euorpska prijestolnica kulture.

Mađarski Pečuh je prije par godina bio prijestolnica, treba vidjeti što su sve ostvarili, sigurno nisu morali ništa graditi niti puno ulagati kad taj grad ima objekte i infrastukturu, organizaciju, publiku i razumjevanje grada za kulturu općenito. U Pečuhu postoji odličan festival ”Rock Marathon” koji svake godine privlači sve više dobrih bendova i publike.

* Što Osijeku treba ostati u godinama nakon proglašenja Europskom prijestolnicom kulture, a da bismo nastavili barem na istoj razini koju bismo tom titulom mogli dostići?

– Po meni, ako se to dogodi, volio bih da Osijeku ostane kultura građana, kultura odlazaka u kazalište i kino, na koncerte, izložbe, u muzeje, više kulture u ponašanju, ophođenju, govoru i navikama. Objekti, programi i ostalo su nebitni bez ovog malo prije navedenog.

Prvo je potrebno otvoriti radna mjesta kako bi ljudi imali sredstava pohoditi događaje.

* Gdje je u toj priči Gužva u 16-ercu? Kako bend može unaprijediti kulturu grada? Imate li kakve planove u organizacijskom razvoju i podizanju kapaciteta?

– Ideja je oduvijek postojalo, određene su pokušane od strane nekih oranizatora i udruga, a mnoge su propale jer nisu imale većeg odjeka kod publike ili grada. Imamo UFO i Pannonian Chalenge koji traju već dugi niz godina, što je po nekima dovoljno za naš grad. Ako bi bili pozvani uveličati bilo koji dio vezano za ovu temu, nastupom ili organizacijski, rado bismo se odazvali. Siguran sam kako bi godine naših iskustava s raznim festivalima, organizatorima, promocijom i svim ostalim segmentima bile od pomoći našem gradu. Sigurno tu ima mjesta za nas, a i za ostale bendove.

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s